Existuje spôsosb ako pred COVID-19 ochrániť ľudí v osadách?

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 14:20 • 2 min
Existuje spôsosb ako pred COVID-19 ochrániť ľudí v osadách?

BRATISLAVA - Začiatkom minulého týždňa, ešte pred prijatím Plánu riešenia ochorenia COVID-19 v marginalizovaných rómskych komunitách, som sa obrátila na ústredný krízový štáb s požiadavkou, aby riešil situáciu v marginalizovaných rómskych komunitách v súvislosti s hrozbou rýchleho šírenia nákazy informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Až po prvých prípadoch

Podľa vlastných slov apelovala na to, aby štát v prípade preukázaných prípadov výskytu pandémie v týchto osídleniach uplatnil proporcionálny prístup pred izoláciou celých rómskych osád. "Zo včerajších medializovaných informácií však vyplýva, že štát siahol po tak razantnom opatrení ihneď po zistení prvých prípadov nákazy," uviedla.

 

img

 

Podmienky uzatvorenia osád 

Zákon umožňuje zakázať či obmedziť styk časti obyvateľstva s ostatným obyvateľstvom pri hromadnom výskyte závažného ochorenia. "Skutočne však hovoríme o hromadnom výskyte?", pýta sa Patakyová. Plán ústredného krízového štábu počíta s možnosťou uzatvorenia osád až v prípade dosiahnutia 10 % potvrdených prípadov nákazy v osade. Také počty nakazených medializované informácie ešte nepotvrdili.

 

img

 

Ako sa postupuje pri nakazených? 

Ochrana zabezpečená uzavretím celej komunity je smerovaná navonok, chráni ostatné obyvateľstvo. "Nemám informácie o tom, kde boli umiestnené osoby, ktoré boli pozitívne testované, či a akým spôsobom sa zisťoval okruh osôb, s ktorými sa pozitívne testované osoby stýkali, aký je ďalší plán zabezpečenia izolácie a karantény všetkých osôb, ktoré môžu byť ďalším zdrojom nákazy," ozrejmuje.

 

img

 

Efektívna pomoc

"Som presvedčená, že uzavretie osád a prítomnosť armády bude znamenať ďalšiu stigmatizáciu tých, ktorých problémy sú dlhodobo ignorované." Na záver dopĺňa, že štát by mal byť pri prijímaní obmedzení aj v tak zložitých situáciách mimoriadne citlivý a mal by poskytnúť obyvateľom marginalizovaných komunít čo najefektívnejšiu pomoc.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies