Francúzsky šport ovládlo sexuálne násilie. Väčšina obetí takého konania boli deti do 15 rokov

NETKY.SK • 3 Apríl 2021, 16:28 • 2 min
Francúzsky šport ovládlo sexuálne násilie. Väčšina obetí takého konania boli deti do 15 rokov

PARÍŽ - Viac ako 400 osôb, spomedzi trénerov, učiteľov či iných osôb vo Francúzsku, odhalilo rozsiahle, rok trvajúce, vyšetrovanie sexuálneho násilia a jeho krytia v športovej oblasti. Podľa francúzskeho ministerstva športu väčšina obetí takého konania boli deti do 15 rokov.

slovakia

left justify in out

Dokopy 60 osôb už za činy takéhoto charaktreu čelilo trestnému konaniu, ďalších viac ako sto previnilcov muselo opustiť svoje pracovné pozície. V ďalších prípadoch momentálne prebieha vyšetrovanie. Nejde len o niektoré oblasti športu, vyšetrovanie potvrdilo takéto správanie až v 48 odvetviach. Až 96 percent obvinených sú muži a 83 percent obetí ženy. Takmer dve tretiny z obetí mali menej ako 15 rokov.

 

img

Celú kauzu spustila vo februári 2020 verejná výpoveď krasokorčuliarky Sarah Abitbolovej, bronzovej z MS 2000 v športových dvojiciach, ktorá s Stéphanom Bernadisom získala sedem medailí na ME. Táto desaťnásobná národná šampiónka opísala v knihe, ako ju v znásilňoval jej tréner Gilles Beyer, keď bola ešte tínedžerka. Vyšetrovanie tohto prípadu ešte stále prebieha.

 

img


Po Abitbolovej odvahe sa osmelili ďalší krasokorčuliari, ktorí tiež obvinili svojich trénerov zo sexuálneho násilia. Ministerstvo športu dokonca zriadilo špeciálnu platformu, ktorá športovcom umožnila nahlasovanie takého konania. Jednotlivými prípadmi sa potom zaoberali vyšetrovatelia. Rezort športu  označil Abitbolovej svedectvo za "historický okamih francúzskeho športu", ktorý zvýšil povedomie o celom probléme a prinútil úrady, aby proti zneužívaniu zakročili. V piatok vo Francúzsku vstúpil do platnosti nový zákon o prísnejšej kontrole športových pedagógov vrátane dobrovoľných trénerov. Francúzska vláda a národné federácie sa zaviazali, že budú na správy o zneužívaní reagovať rýchlejšie a efektívnejšie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies