Exekútori začínajú s vnútornou kontrolou exekútorských úradov

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 12:14 • 2 min
Exekútori začínajú s vnútornou kontrolou exekútorských úradov

BRATISLAVA - Slovenská komora exekútorov začína s vnútornou kontrolou exekútorských úradov.

slovakia

left justify in out

„Prezídium Slovenskej komory exekútorov vytypovalo viacero úradov, v ktorých sa v minulosti vyskytli problémy. Tieto úrady preverí kontrolná komisia, zložená z troch exekútorov a zástupcu ministerstva spravodlivosti,“ povedal prezident SKE Miroslav Paller.


Členovia komisie budú vybraní náhodným výberom z 24 kandidátov, ktorých 26. marca tohto roku zvolilo prezídium komory. Kandidáti musia byť exekútormi minimálne päť rokov, nesmie sa voči nim viesť disciplinárne konanie kvôli kontrolnej činnosti a nesmú byť členmi vedenia komory.


Kontrola sa okrem podnetu prezidenta alebo vedenia komory vykoná aj na podnet súdu alebo orgánov verejnej moci, na základe sťažností fyzických alebo právnických osôb a vždy, keď o to požiada ministerstvo spravodlivosti. Spôsob kontroly určuje smernica o priebehu kontroly exekučnej činnosti, ktorú vypracovala komora a schválilo ministerstvo spravodlivosti.


„Kontrola sa zameria na dôsledné dodržiavanie zákonov i hospodárenie a nakladanie s finančnými prostriedkami exekútorského úradu. Pri určovaní jednotlivých úradov sme zohľadnili opakované sťažnosti od ľudí, ako aj podnety z poradne pre občanov v exekúcii, ktorú bezplatne poskytujeme už dva roky v rámci nášho programu Bližšie k ľuďom,“ dodal Paller.


Zistené pochybenia odstúpi kontrolná komisia prezídiu. Ich výsledkom podľa závažnosti môže byť podnet na disciplinárne konanie i podnet orgánom činným v trestnom konaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies