Ewa Farna predstaví v Bratislave džezové verzie svojich hitov

NETKY.SK • 6 Február 2015, 15:09 • 2 min
Ewa Farna predstaví v Bratislave džezové verzie svojich hitov

BRATISLAVA - Česká speváčka Ewa Farna predvedie počas bratislavského koncertu, ktorý sa bude konať 12. apríla v Majestic Music Clube (MMC), aj džezové verzie svojich najväčších hitov.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťjedenročná interpretka vystúpi spolu s kapelou v rámci akustického turné, pričom pôjde o jedinú zastávku na Slovensku. Po koncerte bude aj autogramiáda. "Do Bratislavy sa vrátime po nejakom čase a veľmi sa z toho teším. Prídeme v netypickom štýle, pretože sa predstavíme v rámci akustického turné, ktoré sa volá V akustickém směru a ponúkneme aj moje najväčšie hity v akustickej až džezovej polohe. Hudobníci budú mať viac sól, budem mať hostí, ako napríklad perkusionistu. Najskôr som chcela, aby sme vystupovali len v divadlách, aby na koncerty prišli aj ľudia, ktorí moje piesne možno až tak nepočúvajú, aby to nebol klasický rockový 'nářez' a mohla som pozvať napríklad aj babičku. Bude to 'nárěz', akurát elektrické gitary vymeníme za akustické. Dovolíme si byť ľahko nekomerční," prezradila speváčka.

 

Hudobníci predstavia počas večera najmä skladby z najnovšej štúdiovky Leporelo (2014). "Väčšina piesní bude z albumu Leporelo, pretože chceme hrať skladby z novej nahrávky a zo starších zaznejú single ako Měls mě vůbec rád, Boží mlejny melou, Ticho alebo Toužím a, samozrejme, aj ďalšie staršie skladby," uviedla interpretka, ktorá pracovala na akustických aranžmánoch s kapelníkom Janom Steinsdörferom. Muzikanti si vyskúšali prerábky starších skladieb počas vystúpenia v projekte TV Óčko G2 Acoustic Stage, na ktoré mali pozitívne reakcie. "Akustické verzie piesní sme si vyskúšali na podujatí, ktoré sme nahrávali v rámci G2 Acoustic Stage a vyjde v marci aj na DVD. Piesne z Leporela tam však nie sú, keďže album ešte nebol na svete. Bolo to čarovné, atmosféra bola výborná. Veľmi sa nám to páčilo, aj fanúšikovia cítili, že atmosféra bola intímnejšia, že sme si akýmsi spôsobom bližší, viac sa rozprávame a je to viac o hudbe, čo by som chcela docieliť aj na iných koncertoch. Myslím si, že piesne zaznejú v celej svojej kráse," objasnila. 

 

Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu v Bratislave tešiť aj na predkapelu, ktorou bude duo FM. "Príde s nami aj akustické duo FM, čiže Filip a Martin. Majú základ v pop-folku, veľmi pekné piesne v češtine a napísali nejaké skladby na album Leporelo, okrem iného aj text k singlu Leporelo," prezradila hudobníčka. 

 

Ewa Farna, ktorá je známa tiež ako porotkyňa z tretej sezóny Česko Slovenskej SuperStar, koncertovala na Slovensku aj v minulosti a fanúšikov si obľúbila. "Kedysi som bola na turné spolu s No Name. Vtedy ma ešte nikto nepoznal a ľudia ma prijali perfektne, čo ma veľmi potešilo. Hrali sme aj v Poprade, Košiciach, na nejakých charitatívnych akciách a väčších koncertoch, kde som však nevystupovala sama, a vždy to bolo veľmi príjemné. Prekvapilo ma to, pretože tu nežijem, takže ma vždy prekvapí, keď niekto vôbec príde," povedala s úsmevom. "Vždy ma poteší, keď vidím, že si niekto na koncerte spieva, dokonca máme aj fanúšika z Košíc, ktorý poctivo chodí na všetky vystúpenia. Ja sa veľmi teším, aj keby som mala prísť len kvôli pár fanúšikom, ktorí poznajú texty a tešia sa na koncert a možno cestujú z ďaleka do Bratislavy. Veľmi si to vážim a myslím si, že aj oni, keďže naposledy tiekli v Bratislave aj slzy. Takže mám radosť a snáď tam nebudem sama. Bola by som rada, keby ľudia dorazili, pretože vtedy je to oveľa lepšie. Dávame nejaké vstupenky aj do súťaží, takže tí, ktorí ich vyhrajú, asi prídu," dodala oceňovaná interpretka. 

 

Speváčka, ktorá má na konte štyri radové albumy v češtine a štyri v poľštine, sa v súčasnosti viac zaujíma o písanie textov, s čím jej pomáha aj spomínaný Jan Steinsdörfer. "V súčasnosti sa mám veľmi dobre, takže hudba trošku pokrivkáva, keďže sa nemám z čoho 'vypísať'. Mám rada písať aj o tom, že mi je dobre, nemám rada len depresívne piesne. Ale napísať dobrú pozitívnu skladbu, aby nebola trápna, je rovnaké, ako keď chce človek nakrútiť dobrú komédiu a tých je veľmi málo. Naopak, existuje veľmi veľa dobrých filmov o 'depkách'. Stretávam sa s Honzom a ešte s jedným pánom textárom, ktorý pozná veľa príbehov a rozpráva, ako premýšľali ľudia v stredoveku a podobne, pretože o tom veľa číta. Je to naozaj veľmi zaujímavé. Skúšame písať nové skladby, ale nový album zatiaľ nepripravujeme. Je to po prvý raz, kedy píšeme najprv text a potom k nemu vznikne hudba. Nikdy som to takto ešte nerobila, je to úplne iný prístup a teším sa z toho. Dúfam, že vzniknú skladby, ktoré prinesú väčšiu hodnotu po textovej stránke a hudba sa trošku prispôsobí. A som tiež rada, že mi s tým textovaním pomáhajú, pretože rada spolupracujem s inými ľuďmi. Teší ma, že im môžem dať prácu a ja sa od nich zároveň učím. Prečo by som to mala robiť sama, keď sú okolo mňa ľudia, ktorí to robia špičkovo a venujú sa len tomu? Ja sa starám aj o spev, fotky, videoklipy a podobne, takže keď príde niekto, kto to naozaj vie, je to fantastické. Ale vždy si stojím za tým, že v tom musí byť niečo moje, či už je to námet, refrén či hudba," vyhlásila. 

 

Rodáčka z mesta Třinec tiež prezradila, že sleduje českú i svetovú hudobnú scénu, z ktorých ju zaujali napríklad Ed Sheeran, James Arthur, Emeli Sandé, Adele či Aneta Langerová a jej najnovší album Na Radosti (2014). "Dnes prevažuje dobrá produkcia nad dobrou piesňou, čiže forma nad obsahom. Podľa mňa by to však malo byť naopak, i keď najlepšie je, keď je to vyvážené. Kapely ako Led Zeppelin, The Rolling Stones alebo AC/DC hrali kedysi v každom klube, aby sa dostali k ľuďom a potom z nich boli obrovské hviezdy. Dnes je na internete toľko kapiel, hudbu si môžete urobiť doma na počítači a je veľmi ťažké odlíšiť sa od ostatných, preraziť, urobiť niečo zaujímavé a originálne. Na jednu stranu je super, že si každý môže nájsť cez internet svoje publikum, ale na druhej strane má publikum takú širokú škálu, že keď si napríklad má študent kúpiť nejaký album, tak musí naozaj veľa rozmýšľať, ktorú kapelu má rád. Potom je ťažké vydávať albumy, keď ste jeden z milióna interpretov, ktorí sú si žánrovo podobní. Takže to nie je len o hudbe, ale aj o ľuďoch okolo umelcov, o tom, či ste sympatickí, ako pôsobíte na okolie alebo čo ponúknete navyše. V dnešnej dobe mi príde zaujímavé byť normálny a toho sa aj držím. Hrám normálne pop-rockové piesne a dúfam, že niekoho budú baviť," uviedla Ewa Farna. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies