Eurozóna pre vianočné dôchodky pozastavila úľavy pre Grécko

NETKY.SK • 14 December 2016, 17:56 • 2 min
Eurozóna pre vianočné dôchodky pozastavila úľavy pre Grécko

LUXEMBURG/ATÉNY - Lídri eurozóny zastavili implementáciu dohody o znížení dlhovej záťaže Grécka. Atény totiž plánujú vyplatiť vianočné dôchodky.

slovakia

left justify in out

Medzinárodní veritelia musia najprv zanalyzovať dôsledky plánovaného jednorazového výdavku, uviedol dnes hovorca Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Až potom rozhodnú o ďalšom postupe. 

 

Ministri financií eurozóny sa minulý týždeň v pondelok (5. 12.) dohodli na úľave pre Grécko pri splácaní dlhu, ktorá by do roku 2060 znížila verejný dlh krajiny o 20 percentuálnych bodov. Grécky premiér Alexis Tsipras však potom vo štvrtok (8.12.) bez konzultácie s lídrami eurozóny oznámil, že jeho vláda vyplatí v decembri vianočné dôchodky, keďže Grécko tento rok prekročí cieľ v oblasti primárneho prebytku.

 

Trinásty dôchodok majú dostať dôchodcovia, ktorí mesačne poberajú menej ako 850 eur. Podľa výšky dôchodku získajú vianočný príplatok 300 až 830 eur. Celkovo chce vláda rozdeliť 617 miliónov eur.

 

"Po nedávnych návrhoch gréckej vlády minúť ďalšie fiškálne zdroje na dôchodky a DPH sa naše riadiace orgány rozhodli dočasne pozastaviť svoje rozhodnutia," uviedol hovorca ESM.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies