Európsky súd pre ľudské práva sa postavil na stranu dobitých Rómov, štát ich bude musieť odškodniť

NETKY.SK • 1 September 2020, 15:54 • 2 min
Európsky súd pre ľudské práva sa postavil na stranu dobitých Rómov, štát ich bude musieť odškodniť

BRUSEL/ŠTRASBURG/BRATISLAVA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Súd upozornil, že miestni Rómovia boli vystavení neľudskému zaobchádzaniu zo strany polície. Rozhodnutie víta nielen verejná ochrankyňa práv a mimovládne organizácie, ale aj samotná prezidentka Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Súd upozornil, že miestni Rómovia boli vystavení neľudskému zaobchádzaniu zo strany polície. Upozornil tiež na nedostatočné vyšetrovanie prípadu a na diskrimináciu na základe etnického pôvodu poškodených.

 

Súdna inštancia Rady Európy podľa zverejneného rozsudku, ktorý bol prijatý jednohlasne, priznala škody každému z poškodených náhradu vo výške 20-tisíc eur, ako aj ďalších 6 500 eur na pokrytie právnych a administratívnych nákladov.

 

Polícajti brutálne dobili dvoch Rómov

ESĽP pripomenul, že do operácie v Moldave nad Bodvou bolo zapojených 63 príslušníkov polície a 23 vozidiel. Upozornil tiež na súvisiacu sťažnosť poškodeného R. R., ktorý bol spútaný, odtiahnutý a zbitý obuškami. Súdnoznalecká správa z augusta 2014 okrem iného zistila, že utrpel zlomeninu rebra.

 

Aj druhý poškodený, R. D., uviedol, že policajti ho zasiahli elektrošokmi a zbili za pomoci obuškov, čo potvrdila aj súdna lekárska správa z augusta 2014. Obaja zbití Rómovia sa podľa policajnej správy bránili zatknutiu.

 

Súd spochybnil nezávislosť vyšetrovania

Európsky súd slovenským orgánom vyčíta hlavne to, že nedokázali riadne zdôvodniť, prečo Rómov v osade bili. Poukázal tiež na neprofesionálnu úvodnú fázu vyšetrovania, v dôsledku ktorého bola spochybnená rýchlosť, efektívnosť a nezávislosť vyšetrujúcich orgánov.

 

Policajti napríklad nevyhotovili kamerový záznam a Rómov začali vypočúvať, zaznamenávať ich zranenia či identifikovať zasahujúcich príslušníkov až po pol roku od samotného zásahu.

 

Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietli a celý proces označili za nespravodlivý.

 

V roku 2016 sa rozhodli obrátiť na Ústavný súd, kde namietali ukončenie vyšetrovania a porušenie svojich práv. Poukazovali pri tom na porušenie zákazu mučenia, neľudského či ponižujúceho zaobchádzania či na zákaz diskriminácie podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach.

 

Obaja poškodení tvrdili, že skutočným cieľom policajnej operácie bola odplata za predchádzajúci incident, počas ktorého došlo k hádzaniu kameňov do policajného auta. Zásah mal podľa sťažovateľov zastrašiť miestnu rómsku komunitu.

 

Verejná ochrankyňa práv víta rozhodnutie ESĽP

Ombudsmanka Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP) v reakcii na rozhodnutie súdu uviedla, že sa zhoduje so závažnými zisteniami o porušení ľudských práv, ktoré pri preskúmavaní razie konštatovala ešte predchádzajúca verejná ochrankyňa práv a na ktoré aj sa opakovane upozorňovala. 

 

„Vláda SR nebola schopná preukázať, prečo bolo voči sťažovateľom potrebné za daných okolností využiť predmetné donucovacie prostriedky. Štát preto musí niesť zodpovednosť za konanie, ktoré viedlo k porušeniu dohovoru,“ spresňuje KVOP.

 

Na rozhodnutie ESĽP zareagoval aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). „Krvavý zásah policajtov proti Rómom v Moldave nad Bodvou bol jednou z veľkých nespravodlivostí, ktorá doposiaľ nebola vyriešená,“ povedal a upozornil, že keď používa štát svoje ozbrojené zložky protiprávne, musí za to niesť zodpovednosť.

 

S verdiktom súdu sú spokojné aj viaceré organizácie tretieho sektora. „Rozhodnutie o prvej sťažnosti prináša dlho očakávanú spravodlivosť pre zbitých obyvateľov z Moldavy nad Bodvou. Po siedmich rokoch boja so štátom, keď sa z obetí stali vinníci, svitá nádej, že sa súčasné súdne procesy s poškodenými, v ktorých im hrozia tresty, skončia,“ skonštatovala Lýdia Šuchová z občianskeho združenia Equity v mene koalície mimovládnych organizácií.

 

Prezidentský palác odsúdil zneužívanie štátnej moci

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vníma rozhodnutie Európskeho súdu v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou ako potvrdenie pochybností, ktoré boli od začiatku spájané s týmto zásahom. 

 

"Médiá, bývalá aj súčasná verejná ochrankyňa práv a mimovládne organizácie urobili v tejto téme množstvo užitočnej práce a dnes dal ESĽP za pravdu aj im," skonštatovala hlava štátu.

 

Zneužívanie štátnej moci proti ľuďom je podľa Čaputovej neprípustné, a preto je potrebné, aby sa odstránili pochybnosti aj v ďalších podobných prípadoch.

 

"Občania potrebujú polícii dôverovať a na to je potrebné, aby sme mali nezávislú policajnú inšpekciu, ktorá by vyšetrovala podozrenia z nezákonného konania policajtov. Hoci sa dlhodobo hovorí o potrebe používania kamier pri policajných zásahoch, v praxi stále nie sú bežné," povedala prezidentka.

 

Na dnešné rozhodnutie súdu už stihlo reagovař aj Ministerstvo vnútra SR. Uviedlo, že v plnej miere akceptuje rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies