Európsky parlament vyzýva na boj s baktériou, ktorá môže spôsobiť olivovú krízu v Európe

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 06:48 • 2 min
Európsky parlament vyzýva na boj s baktériou, ktorá môže spôsobiť olivovú krízu v Európe

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európska únia musí prijať účinné opatrenia, aby sa zabránilo šíreniu baktérie Xylella fastidiosa, ničiacej olivovníky, mimo hraníc Talianska. Uvádza sa to v dnes prijatom uznesení Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Poslanci privítali obmedzenie EÚ na dovoz rastlín z postihnutých oblastí v tretích krajinách, vrátane pozastavenia dovozu kávovníka z Kostariky a Hondurasu, ale tvrdia, že iba toto opatrenie nestačí. Naliehajú, aby poškodení pestovatelia dostali náhradu za spôsobené straty a navrhli navýšenie finančných prostriedkov na výskum v boji proti baktérií, ktorá môže preskočiť aj na iné rastliny ako olivovníky. Podľa europoslancov Európska komisia často nereaguje dostatočne rýchlo, aby zabránila vstupu chorých rastlín do EÚ.

 

Parlament žiada o zvýšenie prostriedkov na detekciu škodlivých organizmov na hraniciach EÚ a vyzval členské štáty na zintenzívnenie pravidelných interných kontrol, aby sa zabránilo šíreniu baktérie xylella mimo vymedzenej oblasti.

Obavy sú podľa EP oprávnené, lebo xylella má mnoho hostiteľov a môže "zaútočiť" aj na iné rastliny, vrátane mandlí, broskýň a citrusových stromov, ale aj na okrasné rastliny a vinice. Europoslanci zdôraznili, že je potrebné spustiť informačné kampane v potenciálne ohrozených oblastiach a upozorniť na túto hrozbu nielen poľnohospodárov, ale aj maloobchodníkov okrasných rastlín, záhradkárov a cestovateľov.

 

Baktéria Xylella fastidiosa je vysoko nebezpečná a je bezprostrednou hrozbou pre producentov najmä v južnej Európe. Žiadna účinná liečba pre napadnuté rastliny nie je v súčasnosti k dispozícii. Márny boj s nákazou zvádzajú najmä pestovatelia olív v talianskom regióne Apúlia. Infekcia, ktorú pestovatelia objavili iba pred niekoľkými mesiacmi na listoch stáročných olivovníkov sa rýchlo šíri regiónom a ohrozuje milióny stromov. Zároveň negatívne vplýva na ceny olivového oleja.

 

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) už začiatkom tohto roka varoval pred „veľkým problémom“ v súvislosti s olivovníkmi napádanými touto nákazou. Medzitým sa baktéria naďalej rýchlo šíri a Európa stojí pred hrozbou najmasovejšieho výrubu olivovníkov za posledné desaťročia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies