Európsky parlament podporil zákaz predaja klonovaného mäsa

NETKY.SK • 8 September 2015, 14:51 • 2 min
Európsky parlament podporil zákaz predaja klonovaného mäsa

ŠTRASBURG - Európsky parlament dnes veľkou väčšinou hlasov podporil zákaz predaja mäsa z klonovaných zvierat v EÚ, používania ich potomkov a dovoz klonovaných úžitkových zvierat a ich produktov. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa môžu potraviny vyrobené z klonovaných zvierat dostať na trh len po úradnom overení a s bezpečnostným certifikátom.

 

Zatiaľ však nie je jasné, či parlament dokáže s týmto zákazom preraziť. Zástupcovia jednotlivých členských štátov musia najprv rokovať so svojimi vládami, nie sú však jednotní a rovnako ako EK majú výhrady proti absolútnemu zákazu klonovaných zvierat.

 

Dôležitý argument spočíva v ochrane zvierat. Od klonovanej ovce Dolly pred 20 rokmi sa názory kritikov proti tejto vysoko spornej technológii nezmenili. Ich postoj podporuje aj zistenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) z roku 2008, podľa ktorého sa približne 90 % klonovaných zvierat - hovädzieho dobytka a ošípaných - rodí s ťažkými deformáciami alebo predčasne umiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies