Európsky parlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami. Ako to chcú dosiahnuť?

NETKY.SK • 13 Marec 2024, 06:45 • 2 min
Európsky parlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami. Ako to chcú dosiahnuť?

Parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení s cieľom chrániť občanov pred zavádzajúcimi reklamami.

slovakia

left justify in out

Smernica o ekologických tvrdeniach ukladá spoločnostiam povinnosť predložiť dôkazy o svojich environmentálnych marketingových tvrdeniach predtým, ako budú propagovať produkty ako „biologicky odbúrateľné“, „menej znečisťujúce“, „šetriace vodou“ alebo s „biologickým obsahom“. Krajiny EÚ budú musieť poveriť overovateľov, ktorí budú vopred schvaľovať používanie takýchto tvrdení, aby ochránili kupujúcich pred nepodloženou a nejednoznačnou reklamou.

Lehoty, pokuty a výnimky pre mikropodniky

Parlament chce, aby tvrdenia a príslušné dôkazy boli posúdené do 30 dní, ale jednoduchšie tvrdenia a produkty by mohli využiť rýchlejšie alebo jednoduchšie overenie. Nové pravidlá by sa nevzťahovali na mikropodniky a malé a stredné podniky by mali v porovnaní s väčšími podnikmi rok navyše, aby dosiahli súlad s pravidlami. Spoločnostiam, ktoré porušia pravidlá, môžu hroziť sankcie, napríklad môžu byť dočasne vylúčené z verejných obstarávaní, môžu prísť o svoje príjmy a môžu im hroziť pokuty vo výške minimálne 4 % ich ročného obratu.

Kompenzácia a odstraňovanie uhlíka

Ekologické tvrdenia založené výlučne na systémoch kompenzácie uhlíka zostanú zakázané. Spoločnosti by však mohli vo svojich reklamách uvádzať systémy kompenzácie a odstraňovania uhlíka, ak už svoje emisie čo najviac znížili a tieto systémy využívajú len na zvyškové emisie. Uhlíkové kredity systémov musia byť certifikované a musia mať vysokú integritu, ako napríklad tie, ktoré sú stanovené v rámci Certifikačného rámca odstraňovania uhlíka.

Parlament tiež rozhodol, že ekologické tvrdenia o výrobkoch obsahujúcich nebezpečné látky by mali byť zatiaľ možné, ale Komisia by mala v blízkej budúcnosti posúdiť, či by mali byť úplne zakázané.

Spravodajca Výboru pre vnútorný trh Andrus Ansip (Renew, EE) uviedol:„Štúdie ukazujú, že viac ako 50 % environmentálnych tvrdení je vágnych, zavádzajúcich alebo nepodložených. Nemôžeme hovoriť o spokojných spotrebiteľoch, ak je každé druhé ekologické tvrdenie nepravdivé. Nemôžeme hovoriť o rovnakých podmienkach pre našich podnikateľov, ak niektorí obchodníci podvádzajú. Domnievam sa, že dnes prijatá smernica o ekologických tvrdeniach je vyvážená – objasňuje podmienky pre spotrebiteľov a pre obchodníkov je menej zaťažujúca ako overovanie jednotlivých tvrdení.“

Spravodajca Výboru pre životné prostredie Cyrus Engerer (S&D, MT) uviedol: „Je čas skoncovať s greenwashingom. Naša pozícia ukončuje šírenie zavádzajúcich ekologických tvrdení, ktoré už príliš dlho klamú spotrebiteľov. Zabezpečíme, aby podniky mali správne nástroje na prijatie skutočne udržateľných postupov. Európski spotrebitelia chcú robiť udržateľné rozhodnutia; všetci tí, ktorí ponúkajú produkty alebo služby, musia zaručiť, že ich ekologické tvrdenia sú vedecky overené.“

Parlament prijal svoju pozíciu v prvom čítaní 467 hlasmi za, 65 bolo proti a 74 sa zdržalo hlasovania. Po európskych voľbách, ktoré sa uskutočnia od 6. do 9. júna 2024, prijme ďalšie kroky týkajúce sa materiálu už nový Parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Európsky parlament
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies