Ostrá kritika na adresu farmaceutických firiem: Ľudsko-právna katastrofa!

NETKY.SK • 14 Február 2022, 09:55 • 2 min
Ostrá kritika na adresu farmaceutických firiem: Ľudsko-právna katastrofa!

Daniela Mužíková, koordinátorka pre kampane a médiá Amnesty International Slovensko, informovala, že farmaceutické spoločnosti nedokázali sprístupniť vakcínu proti ochoreniu COVID-19 pre všetkých a ich zlyhanie podľa Amnesty International viedlo k ľudsko-právnej katastrofe.

slovakia

left justify in out

Podľa AIS sa farmaceutické spoločnosti namiesto pomoci odmietli podeliť o svoje poznatky a technológie, účtovali si vysoké ceny za vakcíny a uprednostňovali dodávky vakcín pre bohaté krajiny.

 

„Viac ako 1,2 miliardy ľudí žijúcich v krajinách s nízkym príjmom mohlo byť koncom roka 2021 zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Dôvodom, prečo sa tak nestalo, je skutočnosť, že bohatšie krajiny a výrobcovia vakcín ignorovali svoje ľudsko-právne záväzky a zodpovednosť, ktorú majú voči verejnému zdraviu,“ tvrdí Rajat Khosla, hlavný riaditeľ Amnesty International pre výskum, advokáciu a politiku.

 

img

 

Riaditeľ AIS Rado Sloboda dodáva, že farmaceutické spoločnosti, ktoré vakcíny vyvinuli v rekordne krátkom čase, sa ľuďom, ktorí ich pomoc najviac potrebovali, otočili chrbtom.

 

„Napriek opakovaným výzvam a odporúčaniam pokračovali v podnikaní, ako keby nešlo o výnimočnú situáciu. Opäť sa ukázalo, že zisky sú pre ne dôležitejšie než ľudské životy. Ak chceme, aby bol rok 2022 posledným rokom tejto pandémie, musíme podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dosiahnuť celosvetovú zaočkovanosť vo výške 70 percent najneskôr do júla tohto roka,“ vysvetlil Sloboda.

 

 img

 

Amnesty International preto vyzýva investorov farmaceutických firiem, aby zmenili prístup a využili svoj vplyv na odstránenie prekážok v spravodlivom prístupe k vakcínam pre všetkých. Podľa AIS by tieto firmy mali prevziať svoju mieru zodpovednosti za verejné zdravie a podniknúť kroky, ktoré by pomohli ukončiť prebiehajúcu zdravotnú a ľudsko-právnu krízu.

 

Prečítajte si: Tešíte sa na zmiernenie pandemických opatrení? 15. február sa už neúprosne blíži!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies