Európska vesmírna agentúra vypustila modul IXV

NETKY.SK • 11 Február 2015, 15:16 • 2 min
Európska vesmírna agentúra vypustila modul IXV

BRATISLAVA - Európska vesmírna agentúra (ESA) dnes po 14:45 vypustila do vesmíru nepilotovaný modul Intermediate eXperimental Vehicle (IXV). Štart vesmírneho zariadenia vo Francúzskej Guyane sa spočiatku oneskoril pre technické problémy. Napokon, približne štyridsaťpäť minút po pôvodnom termíne, sa vypustenie podarilo bez komplikácií.

slovakia

left justify in out

Dvojtonový Modul IXV v tvare klinu vyniesla do vesmíru raketa Vega. Po dosiahnutí výšky 340 kilometrov približne 18 minút po štarte sa IXV odpojil od poslednej časti nosnej rakety. Následne vystúpi ešte vyššie a začne klesať. Pokus má pomôcť vedcom pochopiť, ako sa vesmírne objekty vracajú atmosférou na Zem. Získané informácie chcú následne použiť pre budúce technológie ako napríklad rakety na opakované použitie či sondy pristávajúce na Mars. 

 

"Európa je skvelá pri výstupe na orbitu, máme napríklad všetky rakety. Máme aj dobré knowhow ako riadiť komplexné systémy na orbite. No sme pozadu v znalostiach, ako sa z orbity vrátiť," zdôvodnil experiment projektový manažér Európskej vesmírnej agentúry Giorgio Tumino. 

 

Modul IXV by mal po necelých dvoch hodinách od štartu spadnúť do Tichého oceánu približne tritisíc kilometrov západne od súostrovia Galapágy. Počas klesania budú jeho senzory zaznamenávať detaily pohybu dosahujúceho rýchlosť 7,5 kilometra za sekundu. Teplota na povrchu vesmírneho zariadenia by pritom mala vystúpiť na 1700 stupňov Celzia. Získané dáta budú môcť použiť výskumníci v oblasti nových materiálov i počítače simulujúce vstup objektov do atmosféry. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies