Európska únia predĺžila svoj mandát na zachraňovanie migrantov v Stredozemnom mori

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 17:20 • 2 min
Európska únia predĺžila svoj mandát  na zachraňovanie migrantov v Stredozemnom mori

BRUSEL - Európska únia predĺžila v utorok mandát svojej námornej operácie Sofia, ktorej úlohou je zachraňovať utečencov v Stredozemnom mori.

slovakia

left justify in out

Navyše ju poverila monitorovaním nelegálneho pašovania ropy z Líbye. Jej mandát v súčasnosti okrem hliadkovania na mori zahŕňa aj výcvikový program pre líbyjskú pobrežnú stráž, ako aj kontrolu dodržiavania zbrojného embarga uvaleného na Líbyu.

Európska rada v utorok predĺžila mandát misie jednohlasne. Až do poslednej chvíle to však nebolo isté z dôvodu váhania Talianska, ktoré tvrdí, že operácia je preň skôr problémom ako pomocou. Zachránených migrantov totiž lode EÚ vozia do talianskych prístavov.

Mandát operácie, ktorý mal vypršať vo štvrtok, predĺžili do konca roka 2018. Podľa Bruselu sa v rámci misie podarilo zachrániť už takmer 40-tisíc ľudských životov. Kritici však misii vyčítajú, že len podporuje ilegálnu migráciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona