Európska komisia vyhlásila už tretí ročník súťaže o cenu Natura 2000

NETKY.SK • 19 November 2015, 10:40 • 2 min
Európska komisia vyhlásila už tretí ročník súťaže o cenu Natura 2000

BRATISLAVA - S cieľom zviditeľniť a podporiť tie najlepšie postupy ochrany prírody v rámci Európskej únie Európska komisia (EK) vyhlásila tretie kolo súťaže o cenu Natura 2000.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej internetovej stránke informovalo Ministerstvo životného prostredia SR, zapojiť sa do nej môžu jednotlivci, vládne i mimovládne organizácie vrátane súkromných a dobrovoľných združení, vlastníkov pozemkov v chránených územiach, vzdelávacích organizácií a podnikateľských subjektov. Do súťaže možno prihlásiť len tie projekty, ktorých aktivity boli priamo spojené s jednou alebo viacerými lokalitami sústavy chránených území európskeho významu Natura 2000 a ktoré priniesli konkrétne výsledky za uplynulých päť rokov, teda za obdobie od 1. decembra 2010 do 31. novembra 2015.


Súťažiť možno v piatich kategóriách - Ochrana prírody, Socio-ekonomické prínosy, Komunikácia, Zosúladenie záujmov a vnímania, Cezhraničná spolupráca a networking. Prihlásené projekty vyhodnotí odporná porota, ktorá bude posudzovať jeho efektívnosť a výsledky, inovatívnosť a originalitu, pomer medzi nákladmi a ich výstupmi ako aj využiteľnosť projektu a zdieľanie skúseností. Súčasťou súťaže bude aj verejné hlasovanie o najlepší projekt, do ktorého sa v minulosti zapojilo takmer 25-tisíc občanov EÚ. V minulom roku sa do súťaže zapojilo 93 projektov z 24 členských krajín únie.


Prihlášky možno vyplniť a podať len on-line na webovej stránke Európskej komisie do 1. decembra tohto roku. Výsledky súťaže by mali byť zverejnené v marci 2016 a víťazi ocenení na slávnostnom podujatí v Bruseli v máji 2016. Prihláška vrátane všetkých informácií je dostupná v anglickom a slovenskom jazyku na webovej stránke https://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/ a https://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/pdf/n2000_guidance_2016_sk.pdf.


Natura 2000 je názov sústavy chránených území členských krajín Európskej únie s cieľom zachovať prírodné dedičstvo, ktoré je významné nielen pre príslušný členský štát, ale aj pre EÚ ako celok. Táto sústava chránených území má zabezpečiť ochranu najvzácnejších a najviac ohrozených druhov voľne rastúcich rastlín, živočíchov a prírodných biotopov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies