Európska komisia spustila opatrenia voči Varšave, krajine hrozia aj sankcie

NETKY.SK • 1 August 2017, 09:13 • 2 min
Európska komisia spustila opatrenia voči Varšave, krajine hrozia aj sankcie

BRUSEL – Európska komisia sa rozhodla zasiahnuť v kontroverznej reforme súdnictva, spustila určité opatrenia, ktoré dokonca nevylučujú ani uvalenie ekonomických sankcií na Poľsko.

slovakia

left justify in out

Brusel považuje navrhovanú vládnu reformu za narušenie nezávislosti poľských súdov. Komisia dala poľskej vláde mesačné ultimátum, aby zaujala svoj postoj k opatreniam a vyjadrila sa k požadovaným zmenám v reforme. Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý sa ocitol nie len pod paľbou kritiky svojho ľudu, ale aj pôde európskeho parlamentu, ustúpil od zákonov s tým, že prehodnotil svoje stanovisko a dva z troch zákonov bude vetovať a zákon vrátil do parlamentu. 

 

Tie sa týkajú reforiem najvyššieho súdu a vymenúvania sudcovskej rady. Ešte počas minulého týždňa podpísal tretí zákon, ktorý v sebe zahŕňal zmeny fungovania všeobecných poľských súdov. Účinnosť tohto zákona bude do 14 dní po uverejnení v úradnom vestníku, kde bol publikovaný ešte počas minulého piatka. Podpredseda EK Frans Timmermans Poľsko varoval, že ak zverejnia zákon vo vestníku, dôjde k spusteniu opatrení vo krajine.

 

Brusel má výhrady hlavne k diskriminačnej stránke zákona, ktorá určuje vekové limity sudcov a sudkýň pri odchode do dôchodku. Pre sudkyne platí 60 rokov a pre sudcov 65 rokov. Takéto limity sú v rozpore s právom Únie v oblasti rodovej rovnosti v zamestnaní. Ďalší problém vidí vo veľkých právomociach ministra, ktorý bude môcť menovať či odvolať predsedu sudcov, rozhodovať o dĺžke mandátu sudcov, alebo podľa vlastného uváženia dosadiť až 150 sudcov do rôznych funkcií.

 

Poľsko má teda mesiac na to, aby kontroverzné reformy zosúladil s európskym právom, v opačnom prípade Poľsku hrozí odňatie hlasovacích práv Poľska v EÚ. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies