Pozor! Na trhu máme nebezpečné respirátory

NETKY.SK • 12 Január 2022, 10:17 • 2 min
Pozor! Na trhu máme nebezpečné respirátory

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zistila v ponuke pre spotrebiteľa výrobok, ktorý predstavuje riziko ohrozenia zdravia a je preto nebezpečným výrobkom.

slovakia

left justify in out

Ide o filtračnú tvárovú polmasku – respirátor KN95, HG – KN95, katalógové číslo výrobku dané dovozcom DB 2002. Výrobok je balený v priesvitnom celofánovom balení po 10 kusov. Priamo na respirátore je uvedené označenie KN 95. Druh nebezpečnosti: Zdravotné riziko

 

img

 

Na obale je uvedené: KN 95 Mask; popis vrstiev; návod na použitie; grafické symboly; norma EN 149: 2001 + A1: 2009; papierová etiketa, na ktorej je uvedený názov výrobku Respirátor triedy KN95 (FFP2) NR D, model DB2002, norma EN 149:2001 + A1:2009, adresa dovozcu, adresa výrobcu, dátum expirácie 03/2025, symboly údržby a krajina pôvodu.

 

img

 

Príčina nebezpečnosti: Respirátor nevyhovel požiadavke v parametri „prienik filtračného materiálu“. Filtračný materiál pri používaní dostatočne nezachytáva častice šíriace sa vzduchom pre typ respirátora FFP2. Zadržiavanie častíc filtračným materiálom pri používaní respirátora je nedostatočné, v dôsledku čoho môže cez masku prejsť nadmerné množstvo častíc alebo mikroorganizmov. Okrem vyššie uvedeného nedostatku výrobok nie je označený povinnými údajmi v zmysle osobitného predpisu, ktorý sa naň vzťahuje.

 

img

 

Opatrenia na ochranu trhu: SOI uložila kontrolovanému subjektu opatrenie, ktorým zakázala ďalšie sprístupňovanie nebezpečného výrobku na trhu, nariadila jeho stiahnutie z trhu a spätné prevzatie a súčasne uložila kontrolovanému subjektu povinnosť informovať spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku. Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny.

 

Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

 

Možno vás zaujme: Všeobecný lekár už nemôže predpísať liek odporučený špecialistom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies