Europoslanci odsúhlasili pôvodný návrh EÚ na presídlenie 40-tisíc azylantov

NETKY.SK • 9 September 2015, 17:28 • 2 min
Europoslanci odsúhlasili pôvodný návrh EÚ na presídlenie 40-tisíc azylantov

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes jasnou väčšinou podporili starší návrh Európskej komisie (EK) na dočasné, dvojročné presídlenie 40.000 žiadateľov o azyl z centier v Taliansku a Grécku do iných členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

V diskusii v pléne EP, ktorá nasledovala po dnešnom prejave predsedu EK Jeana-Clauda Junckera o stave únie, väčšina europoslancov privítala aj nové návrhy komisie týkajúce sa relokácií ďalších 120.000 žiadateľov o azyl.

 

"Čelíme humanitárnej kríze a musíme konať teraz. Premiestnenie 40.000 utečencov je len začiatok. Považujme toto opatrenie za začiatok spravodlivej a právne podloženej spoločnej azylovej politiky, prejav solidarity so všetkými členskými štátmi a prejav solidarity s utečencami," uviedla autorka predloženej správy, nemecká europoslankyňa z tábora Zelených Ska Kellerová.

 

Spravodajkyňa zároveň zdôraznila potrebu zavedenia "trvalého rozdeľovacieho kľúča", čiže stáleho mechanizmu na prerozdeľovanie azylantov v prípade naliehavej potreby.

 

"Musíme byť schopní sa rozhodnúť a konať, ak nastane takáto situácia. Nemali by sme byť blokovaní niekoľkými členskými štátmi," zhodnotila situáciu Kellerová. Spresnila, že návrh trvalého rozdeľovacieho systému by mal stanoviť povinné a automatické spustenie prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa stanoveného kľúča.

 

Legislatívne uznesenie o núdzovom presídlení 40.000 žiadateľov o azyl bolo schválené 498 hlasmi poslancov, 158 hlasovalo proti a 37 európskych zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies