Europoslanci navrhujú zrušenie prístupových rokovaní s Tureckom

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 16:08 • 2 min
Europoslanci navrhujú zrušenie prístupových rokovaní s Tureckom

BRUSEL - Prístupové rokovania Turecka s Európskou úniou by sa mali prerušiť v prípade, ak vláda v Ankare prijme niektoré ústavné zmeny, napríklad znovuobnovenie trestu smrti. Zhodli sa na tom dnes poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre zahraničné veci.

slovakia

left justify in out

Členovia parlamentného výboru vo svojom uznesení naliehajú na Európsku komisiu a na národné vlády krajín EÚ, aby "formálne a bezodkladne pozastavili prístupové rokovania s Tureckom" v prípade, že Ankara skutočne zrealizuje plánované ústavné reformy. Tie by mali podstatne rozšíriť prezidentské právomoci.

 

Europoslanci vyjadrili obavy v súvislosti so zhoršením situácie v Turecku v oblasti právneho štátu, ľudských práv, slobody médií a boja proti korupcii.

 

Parlamentný výbor kritizoval aj opakované vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom, že obnoví trest smrti. Ak by k takéto rozhodnutiu došlo, ohrozilo by to členstvo Turecka v Rade Európy a podľa europoslancov by to malo viesť k okamžitému pozastaveniu prístupových rokovaní s EÚ.

 

Za uznesenie hlasovalo 51 poslancov, proti boli traja a 14 sa zdržali hlasovania. Európsky parlament bude o tejto téme - na podnet zahraničnopolitického výboru - hlasovať počas júlového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

 

"Aj napriek všetkým vnútorným rozdielom Európsky parlament hovorí jedným hlasom, pokiaľ ide o odsúdenie porušovania ľudských práv v Turecku. Pokračovanie výnimočného stavu má neúmerne negatívne účinky na tureckú spoločnosť a svojvoľné zatýkanie tisícov občanov vrátane poslancov a starostov je mimoriadne znepokojujúce," uviedla v tejto súvislosti parlamentná spravodajkyňa pre Turecko, holandská europoslankyňa Kati Piriová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies