Európa tlačí na Portugalsko, aby prijalo pomoc z eurovalu

NETKY.SK • 26 November 2010, 13:17 • 2 min
Európa tlačí na Portugalsko, aby prijalo pomoc z eurovalu

Európa tlačí na Portugalsko, aby prijalo pomoc z eurovalu

slovakia

left justify in out

img

Európa tlačí na Portugalsko, aby prijalo finančnú pomoc z eurovalu. Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland (FTD). Európska centrálna banka (ECB) chce týmto spôsobom zabrániť, aby sa dlhová kríza rozšírila aj do Španielska. Lisabonu sa však úloha obetovaného pešiaka nepáči.
      ECB a väčšina krajín eurozóny sa podľa informácií FTD snažia presvedčiť Portugalsko, aby sa po Írsku stalo ďalšou krajinou, ktorá požiada o pomoc z eurovalu. Portugalské banky síce nie sú nadmerne zadlžené ako írske, ale v súčasnosti sú tiež závislé od financovania od ECB.
      Tlakom na Lisabon chcú európski politici a centrálni bankári zabrániť tomu, aby o pomoc muselo žiadať Španielsko. "Ak Portugalsko využije euroval, bolo by to dobré pre Španielsko," citoval denník nemenovaný zdroj z nemeckého ministerstva financií. Španielske banky totiž majú vo svojich portfóliách vysoký objem portugalských dlhopisov. Lisabon sa však žiadosti o pomoc doteraz bránil.
      Šéf nemeckej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Axel Weber v stredu (24. 11.) ako prvý vysoký predstaviteľ eurozóny pripustil možnosť zvýšenia prostriedkov v eurovale. Ak požiada o pomoc aj Španielsko, bude podľa neho v najhoršom prípade potrebných dodatočných 145 miliárd eur.
      Týmito úvahami sa predstavitelia eurozóny snažia upokojiť trhy, ktoré špekulujú o tom, že ak o pomoc po Grécku a Írsku požiadajú aj Portugalsko a Španielsko, únia nebude mať na ich záchranu k dispozícii dosť peňazí. Podľa Webera všetky stabilizačné mechanizmy a garancie, vrátane nákupu dlhopisov Európskou centrálnou bankou, majú hodnotu 925 miliárd eur, pričom v najhoršom prípade bude potrebných 1,07 bilióna eur.

Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies