Európa prijala ďalšie kroky ako zamedziť migračnej vlne z Afriky

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 08:17 • 2 min
Európa prijala ďalšie kroky ako zamedziť migračnej vlne z Afriky

BRUSEL – Europoslanci schválili plán ako zabrániť ďalšiemu odlivu utečencov z Afriky do Európy. Cieľom je prilákať súkromné investície v hodnote 44 miliárd eur do regiónov susediacich s Úniou.

slovakia

left justify in out

Európsky fond pre trvalo udržateľný rozvoj (EFSD) by mal podporiť súkromných podnikateľov v rozvíjaní svojho podnikania v tejto oblasti a to prostredníctvom grantov, pôžičiek a finančných záruk v celkovej hodnote 3,3 miliardy eur. Cieľom je zvýšiť zamestnanosť v regióne, stabilitu a podpora rastu jednotlivých ekonomík.

 

Podľa Eduarda Kukana, ktorý je to správny krok k ukončeniu migračnej krízy. „Máme pred sebou dôležitý finančný a zahraničnopolitický nástroj, ktorý má napomôcť v udržateľnom rozvoji a raste krajín, ktoré sú často hlavnými pôvodcami migrácie. Fond by sa mal zamerať na dlhodobé socioekonomické problémy, ktoré zasahujú krajiny v našom susedstve,“ uviedol europoslanec Kukan.

 

Tento plán považuje Kukan za signál, že EÚ pristupuje k migračnej kríze seriózne. Fond by mal zmobilizovať investície, zlepšiť ich samotný prístup k investíciám a stimulovať súkromný sektor, vrátane malých a stredných podnikov, čím chce EÚ prispieť k zlepšeniu životných podmienok v nestabilných krajinách.

 

Vyjednávačom europarlamentu sa podarilo vyrokovať s ministrami členských krajín EÚ hneď niekoľko dôležitých bodov. Jedným z hlavných sú odstraňovanie chudoby, vytváranie pracovných miest a zmiernenie klimatických dopadov, tie majú tvoriť až 28 percent celkových investícii.

 

Europoslanci trvajú na tom, že príjemcovia investícií musia dbať na rešpektovanie ľudských práv a noriem, pričom miestni obyvatelia budú môcť podávať sťažnosti v prípade ak by došlo k ich porušovaniu. Parlament bude mať štatút pozorovateľa v Strategickej rade EFSD a EK bude informovať o každom novo prijatom kroku. Európsky fond pre trvalo udržateľný rozvoj pozostáva z dvoch platforiem. Prvá sa bude orientovať na Afriku a druhá na južné a východné krajiny EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies