Európa má v zime zápasiť aj s nedostatkom nafty. Bude na prídel?

NETKY.SK • 15 August 2022, 09:52 • 2 min
Európa má v zime zápasiť aj s nedostatkom nafty. Bude na prídel?

BRATISLAVA - Po problémoch s ropou a plynom sa odkrýva ďalší – s naftou.

slovakia

left justify in out

Nedostatok tejto komodity by v mnohých štátoch spôsobil katastrofu. Podľa najnovších údajov sa čierne scenáre môžu ľahko stať realitou. Európske zásoby destilátov v držbe rafinérií sú oveľa nižšie, ako je pre plynulý chod, nielen priemyslu, potrebné. Holandská poradenská spoločnosť Insights Global zverejnila, že zásoby nafty a benzínu sú v uzle Amsterdam-Rotterdam-Antverpy (ARA) hlboko pod ich historickým priemerom.

 

Z domova: Čaká nás cez zimu osemnásť stupňov v obývačke?

 

img

 

Rozpätie termínových kontraktov na naftu v súčasnosti predstavuje približne 100 USD za tonu, čo je stále výrazne nad úrovňou pre toto ročné obdobie. Situáciu ešte viac skomplikovalo extrémne horúce a suché počasie v Európe, ktoré viedlo k neprimerane nízkym hladinám vody na rieke Rýn, kľúčovej vodnej ceste pre prepravu paliva z rafinérií a zásobníkov do Nemecka, Francúzska a Švajčiarska.

 

img

 

Európska únia (EÚ) prestane od začiatku decembra nakupovať všetku námornú ruskú ropu a o dva mesiace neskôr zakáže všetky ruské rafinované produkty. Európa sa pritom naďalej vo veľkej miere spolieha na Rusko pri pokrytí dopytu po nafte. Podľa údajov analytickej spoločnosti Vortexa až 60 % európskeho námorného dovozu nafty pochádzalo v júli z Ruska.

 

Nedostatok nafty sa dotkne nielen domácností, ale i priemyslu. V neposlednom rade vodičov v osobnej i nákladnej doprave. Ohrozené by tak bolo i zásobovanie, čo by sa premietlo to nedostatku tovarov v našich obchodoch. 

 

Zo sveta: Trumpa mal udať polícii jeho zať Jared Kushner!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies