Európa je pre investorov príťažlivejšia než Čína a Severná Amerika

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 16:55 • 2 min
Európa je pre investorov príťažlivejšia než Čína a Severná Amerika

FRANKFURT NAD MOHANOM - Odchod Veľkej Británie z EÚ sa priblížil, ale investori voči kontinentu napriek vnútroeurópskym napätiam prechovávajú veľkú dôveru. Taký je záver analýzy, ktorú vypracovala hospodárska poradenská spoločnosť EY. Zamerala sa na priame zahraničné investície v Európe ako továrne, distribučné sklady a výstavbu správnych centier. Nákupy firiem a finančných zariadení nie sú v nej zohľadnené.

slovakia

left justify in out

Priame zahraničné investície v Európe v období vypracúvania analýzy, merané podľa hodnoty projektov, ešte nikdy neboli také vysoké ako v roku 2017. Nimi vzniklo 353.000 pracovných príležitostí. Bolo ich medziročne o tretinu viac.

Podľa paralelného výskumu medzi 500 manažérmi, predovšetkým finančnými riaditeľmi, bola Európa najpríťažlivejším investičným magnetom pred Čínou a Severnou Amerikou. Počas hlbokej krízy eurozóny v roku 2012 pokladalo Európu za najpríťažlivejšiu len tretina respondentov. Teraz ju pokladá za najsilnejšiu 53 % opýtaných.

 

„Európa teraz výrazne ťaží z hospodárskej sily Nemecka a veľkej chuti nemeckých firiem investovať,“ povedal partner EY Bernhard Lorentz. Do nepriaznivej situácie, dokonca na vedľajšiu koľaj, sa podľa prieskumu dostala Severná Amerika.

 

Brexit pre Veľkú Britániu nezostáva bez dôsledkov. Pri hodnotení jednotlivých krajín si Londýn udržal prvú pozíciu, ale Nemecko a Francúzsko sa k nej výrazne priblížili. V Nemecku sa počet projektov zvýšil o 6 % na 1124. Vytvárajú vyše 31.000 pracovných miest. Ich počet medziročne vzrástol o viac ako polovicu. Investori sa sťažujú, že krajina má slabosti v digitálnej infraštruktúre, čo sa prejavuje v nedostatkoch širokopásmových telekomunikačných služieb a sklenených telekomunikačných sietí. Problémom krajiny je aj veľký nedostatok pracovníkov.

 

Ak však ide o konkrétnu realizáciu projektov, Británia si zachováva náskok. Zahraničné firmy najmä zo Spojených štátov a Nemecka tam vytvorili 50.200 pracovných miest. Bolo ich o 12 % viac ako v roku 2016.

„Podniky napriek ťažkým rokovaniam o brexite zrejme predpokladajú, že napokon dôjde k dohode, ktorá umožní firmám z Británie prístup na spoločný trh,“ povedal šéf EY v Nemecku Herbert Barth.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies