Eurokomisia predstavila iniciatívu na zabránenie úpadku opeľujúceho hmyzu

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 17:42 • 2 min
Eurokomisia predstavila iniciatívu na zabránenie úpadku opeľujúceho hmyzu

BRUSEL - Jeden z desiatich druhov opeľujúceho hmyzu je na pokraji vyhynutia a stavy tretiny druhov včiel a motýľov rapídne klesajú. Oznámila to v piatok Európska komisia (EK), ktorá predstavila vôbec prvú iniciatívu zameranú na riešenie úpadku voľne žijúcich druhov opeľujúceho hmyzu.

slovakia

left justify in out

Nové celoeurópske opatrenia zahŕňajú zavedenie ukazovateľa na zlepšenie monitorovania a zbierania relevantných údajov a tiež lepšiu koordináciu činností na úrovni EÚ cez rôzne sektory a politické kroky s cieľom riešiť sociálne a hospodárske dôsledky poklesu stavov opeľujúceho hmyzu.

 

Komisia pripomenula, že v Európe sú štyri z piatich plodín závislé na opeľovaní, pričom opeľujúci hmyz je výborným "kontrolórom" zdravia ekosystému. Ak sa hmyzu nedarí, znamená to, že biodiverzita je tiež v nebezpečenstve, a to sú "zlé správy". Znepokojivý je najmä úbytok včiel a motýľov, aj preto chce exekutíva EÚ zintenzívniť úsilie a prispieť k zlepšeniu situácie.

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan v tejto súvislosti zdôraznil, že budúcnosť poľnohospodárov a vidieckych komunít v EÚ závisí od zdravého ekosystému s bohatou biodiverzitou, ku ktorej prispieva "neúnavná práca hmyzích opeľovačov".

 

Podľa eurokomisára pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisa Andriukaitisa EK už koná, čoho dôkazom je aj nedávny zákaz troch pesticídov, neonikotinoidov, ktoré sa ukázali byť škodlivé pre včely medonosné a divé včely. "Nová iniciatíva ide ešte ďalej a je najlepším dôkazom toho, že chceme chrániť opeľujúci hmyz prostredníctvom širokej škály akcií," uviedol Andriukaitis.

 

V ekonomickej rovine sa takmer 15 miliárd eur z ročnej poľnohospodárskej produkcie v EÚ pripisuje priamo opeľujúcemu hmyzu. Produktivita navyše podporuje opeľovače rôznymi zdrojmi potravín a podporuje rôznorodú stravu bohatú na živiny. Je potrebná činnosť v oblasti biodiverzity, poľnohospodárstva a potravinovej bezpečnosti.

 

Cieľom tejto iniciatívy je stanoviť dlhodobú perspektívu akcií do roku 2030, so zavádzaním krátkodobých opatrení, ktoré sa majú vykonať ešte do roku 2020. Následne EK - do konca roka 2020 - preskúma dosiahnutý pokrok zavedených opatrení a v prípade potreby prijme ďalšie nevyhnutné kroky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies