Vianočné slová: O tom, aké dôležité je upratovať nielen ľavé, ale aj pravé

NETKY.SK • 12 December 2021, 06:00 • 2 min
Vianočné slová: O tom, aké dôležité je upratovať nielen ľavé, ale aj pravé

Ešte sa ani december nestihol prekotúľať do polovice, a už aj sa nejedno čelo pokrýva vráskou starostí. Ťažké to majú najmä ženy, na ktorých srdci leží najväčšia zodpovednosť za domácnosť, pretože ony dbajú o dosiahnutie dokonalosti a vytvorenie domova so všetkým, čo k nemu patrí.

slovakia

left justify in out

A tak sa pomaly nakupuje, miesi cesto a pripravujú sa dobroty zo starých a osvedčených receptov, ale aj z nových, dosiaľ neskúsených, aby nikto nemal šancu hundrať si popod nos dajakú námietku. Pravdaže, rodinné prostredie je nutné všelijako skrášľovať, najdôležitejšie je, aby neporiadok vymizol a aby sa ukázalo, že čistota je vskutku neoceniteľný spoločník.

 

Ľavé a pravé

 

Vonkoncom nemám v úmysle podceňovať význam upratovania, veď v lesknúcom sa domove sa aj inak zaspáva a sníva, no pokiaľ ide o špinu ako takú, len jedna je naozaj nebezpečná pre jednotlivca, ako aj pre jeho blízke i vzdialenejšie okolie.
Ľavý neporiadok je čokoľvek, čo vidíme očami, každučká čiastočka prachu pokrývajúca nábytok, rozhádzané a pokrčené šatstvo, zbytočne preplnený stôl...
Pravé upratovanie spočíva v čomsi inom, hlbšom a možno na prvý dojem neviditeľnom, ale i tak prejavujúcom sa v slovách a skutkoch. Je nanajvýš potrebné dať si do poriadku srdce, dôkladne ho vyčistiť a pozametať, pretože ak v ňom nečistota zotrvá, nezaobíde sa to bez viacerých dôsledkov.

 

img

 

 

Biblia

 

O srdci hojne píše i Biblia, a veru sa o ňom nevyjadruje práve lichotivo. Vraj je to orgán veľmi klamlivý, vraj odtiaľ pochádza všetko zlo, vrátane vrážd a nevery, vraj môže natoľko stučnieť, že človek nebude mať schopnosť rozoznávať medzi dobrom a zlom. I Ježiš, Boží syn, ktorého príchod sa pripomína obzvlášť v období Vianoc, dôrazne napomínal, aby sa predovšetkým čistil vnútrajšok a až potom ostatok.

 

Prečítajte si tiež: Obyčajný príbeh zo života, v ktorom sa ukrýva neobyčajná pravda

 

Majme na zreteli

 

Ktoréže sú to teda tie hnusobstvá, čo zaťažujú srdcia?

 

Dalo by sa vymenovať tisíc a jedno, ale majme na zreteli, aby sme nežili v sebaklame a obľubovali viac pravdu,
aby sme rýchlo odpúšťali, nech horkosť nemá príležitosť zakoreniť sa,
aby sme odohnali čo i len náznak sebaľútosti,
aby sme sa nikdy nezblížili so sebectvom,
aby sme sa neváľali vo vine,
aby sme nepozývali ohováranie
a aby sme nemali sklon ponižovať iného pre rozdielny názor.

 

img

 

Možno vás zaujme: Dojemný príbeh: Takto Boh zaopatril deti bez domova




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies