EÚ zvažuje, či povolí štátom minúť na utečencov viac ako je stanovené

NETKY.SK • 12 September 2015, 14:37 • 2 min
EÚ zvažuje, či povolí štátom minúť na utečencov viac ako je stanovené

LUXEMBURG - Európska únia (EÚ) zvažuje, či povolí štátom prekročiť povolený limit pre schodok v rozpočte, ak ich náklady na zvládnutie utečeneckej krízy príliš stúpnu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, ktorí sa dnes zišli v Luxemburgu, predsedníckej krajine EÚ, na pravidelnej mesačnej schôdzi, požiadali Európsku komisiu (EK), aby preskúmala dosah navrhovaného prerozdelenia utečencov z vojnou zmietaných krajín na verejné financie a dodržiavanie rozpočtovej disciplíny. Podľa nich by sa v tomto prípade mohla uplatniť klauzula o mimoriadnych okolnostiach, takže by štátom nehrozil postih za prekročenie povoleného schodku v rozpočte, ak by túto situáciu zapríčinili náklady na utečencov.

 

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici dnes vyhlásil, že EÚ "vezme do úvahy všetky relevantné faktory vrátane mimoriadnych okolností". Dodal, že komisia je pripravená na požiadanie členských štátov preskúmať ekonomické a finančné dôsledky utečeneckej krízy.

 

V pondelok 14. septembra sa zídu ministri vnútra EÚ, aby podpísali návrh o prerozdelení utečencov z Blízkeho východu a Afriky.

 

Mnohé vlády v EÚ sa pritom snažia zredukovať schodky vo svojich rozpočtoch. Ale ich snahu brzdí slabý hospodársky rast. Majú preto obavy, že pre náklady na utečencov porušia rozpočtové pravidlá EÚ.

 

Štáty EÚ tak žiadajú komisiu o určitú flexibilitu pri posudzovaní ich rozpočtov. Brusel však trvá na tom, že fiškálne pravidlá bloku sa musia dodržiavať. No komisia zároveň uviedla, že pri posudzované návrhov rozpočtov vezme do úvahy aj utečeneckú krízu a jej vplyv na financie členských štátov.

 

Podľa nových, prísnejších pravidiel, ktoré EÚ zaviedla po vypuknutí dlhovej krízy v eurozóne, má EK právo vrátiť štátom návrhy rozpočtov na prepracovanie a tlačiť ich k zmenám.

 

Moscovici potvrdil, že niekoľko štátov už požiadalo komisiu o analýzu situácie, ktorá by mohla viesť k určitému zmierneniu rozpočtových pravidiel. Presnejšie, požiadali o to Luxembursko, Rakúsko, Taliansko a Írsko. Reuters však pripomína, že zatiaľ sa nedá s istotou povedať, čo analýzy prinesú, keďže iné štáty, na čele s Nemeckom, budú pravdepodobne proti prílišnému uvoľneniu pravidiel v prípade krajín s vysokým verejným dlhom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies