EÚ schválila viacročné národné programy pre boj s migráciou, budú stáť miliardy eur

NETKY.SK • 10 August 2015, 13:24 • 2 min
EÚ schválila viacročné národné programy pre boj s migráciou, budú stáť miliardy eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v priebehu augusta schválila 23 viacročných národných programov v rámci Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a Fondu pre vnútornú bezpečnosť (ISF). Celkový objem finančných prostriedkov dohodnutých programov je okolo 2,4 miliardy eur na obdobie 2014-2020.

slovakia

left justify in out

Znamená to, že vyčlenené peniaze budú môcť prúdiť do štátov najviac ohrozovaných migračnými tokmi, ako je Grécko a Taliansko, ale aj do ostatných členských štátov EÚ vystavených vysokému prílivu migrantov. Komisia spresnila, že intenzívne spolupracuje s členskými štátmi únie, aby zabezpečili, že tieto finančné prostriedky budú čo najrýchlejšie uvoľňované. Už v marci EK schválila 22 národných programov a ďalších 13 programov bude schválených do konca tohto roku.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulus priznal, že členské štáty EÚ sú v súčasnosti postavené pred nebývalé problémy v oblasti migrácie a bezpečnosti. Komisia podľa jeho slov podniká kroky v duchu solidarity prostredníctvom európskej agendy v oblasti migrácie a bezpečnosti.

 

"Komisia prijíma smelé kroky na zlepšenie riadenia migrácie a na podporu spolupráce v snahe urobiť Európu bezpečnejšou pre našich občanov pred terorizmom a organizovaným zločinom. Národné programy schválené komisiou poskytujú významnú finančnú pomoc členským štátom pri riešení týchto problémov," uviedol komisár.

 

AMIF finančne podporuje národné úsilie členských krajín na zlepšenie prijímacích kapacít, zabezpečenie toho, aby azylové postupy boli v súlade s normami EÚ pri integrácii prisťahovalcov na miestnej a regionálnej úrovni a pri zvyšovaní účinnosti programov pre ich návrat do domovských krajín.

 

Financovanie cez ISF dopĺňa národné úsilie o zlepšenie spravovania hraníc a hraničného dozoru, najmä vďaka využitiu moderných technológií. Toto financovanie sa používa aj na cezhraničnú spoluprácu v oblasti presadzovania práva a posilňuje schopnosť členských štátov efektívne riadiť riziká súvisiace s terorizmom a násilnou radikalizáciou, obchodovaním s drogami, počítačovou trestnou činnosťou, obchodovaním s ľuďmi a inými formami organizovaného zločinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies