Ani po ročnej PN nevzniká automaticky nárok na invalidný dôchodok

NETKY.SK • 2 Február 2020, 12:38 • 2 min
Ani po ročnej PN nevzniká automaticky nárok na invalidný dôchodok

BRATISLAVA - Poistenci sa podľa informácií Sociálnej poisťovne často zaujímajú o to, či im nárok na invalidný dôchodok vznikne automaticky po ukončení platenej práceneschopnosti, ktorá môže trvať maximálne jeden rok.

slovakia

left justify in out

Nárok na invalidný dôchodok

"Nie je to tak. Nárok na invalidný dôchodok nevzniká automaticky. Treba oň riadne požiadať a splniť všetky potrebné podmienky na jeho priznanie," vysvetľuje Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

img

Peter Višváder

 

Podľa neho poistenec môže byť lekárom vypísaný ako práceneschopný aj viac ako rok, ale uplynutím 52 týždňov pracovnej neschopnosti (PN), teda podporného obdobia, mu automaticky zaniká nárok na dávku nemocenské. Následne, ak si to jeho zdravotný stav vyžaduje, môže požiadať o priznanie invalidného dôchodku. Pritom nie je možné súbežne poberať nemocenské aj invalidný dôchodok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies