Konzílium odborníkov schválilo cestovný semafor! Pozrite si, ako rozdelili dovolenkové destinácie

NETKY.SK • 20 Máj 2021, 21:39 • 2 min
Konzílium odborníkov schválilo cestovný semafor! Pozrite si, ako rozdelili dovolenkové destinácie

BRATISLAVA – Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus priniesol dobré správy. Konzílium odborníkov konečne predstavilo tzv. cestovateľský semafor, ktorý rozdeľuje obľúbené dovolenkové destinácie do troch farieb, v závislosti od ich epidemickej situácii.

slovakia

left justify in out

„Nový semafor sa rodil niekoľko týždňov. Odborníčky a experti z konzília epidemiológov, v spolupráci s ďalšími rezortmi či organizáciami, strávili desiatky hodín, často aj v noci, tvorbou tohto nástroja na uvoľnenie hraničného režimu,“ napísal Klus v príspevku na Facebooku.

 

Doplnil, že návrh cestovateľského semaforu musí ešte odobriť vláda a musí byť zapracovaný do vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Krajiny budú rozdelené do troch farieb: zelenej, červenej a čiernej. 

 

img

 

Zelené krajiny

Medzi najbezpečnejšie krajiny z pohľadu epidemickej situácie by mali patriť všetky členské krajiny Európskej únie, krajiny Schengenu, Európskeho hospodárskeho spoločenstva a mimoeurópske krajiny, v ktorých majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu ako je napríklad Izrael, Austrália, Nový Zéland či Japonsko.

 

Pre zaočkovaných ľudí a tých, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali v posledných 180 dňoch, by sa karanténa ani povinnosť absolvovať negatívny test nevzťahovala

 

„Pri príchode na Slovensko sa zaregistrujete do eHranice (povinné je to pre všetkých, bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú) a môžete pokračovať v bežnom živote,“ prízvukoval Klus.

 

Pre nezaočkovaných alebo osoby, ktoré ochorenie neprekonali bude platiť okrem registrácie aj podstúpenie negatívneho testovania. V takomto prípade nebudú musieť nastúpiť do povinnej 14-dňovej karantény. 

 

„Ak vám môžeme odporučiť a poprosiť vás, zaočkujte sa a vyberte si tento rok a toto leto práve krajinu z tejto kategórie, kde sú aj mnohé obľúbené turistické destinácie. Vyhnete sa zbytočným problémom a prekážkam, navyše výrazne si uľahčíte návrat do bežného života po dovolenke či po ceste,“ apeloval štátny tajomník. 

 

 

Červené a čierne krajiny

Ako informoval Klus, jediný rozdiel by mal byť v dĺžke karantény pre dovolenkárov pri ich návrate domov. Dodal, že semafor sa bude meniť podľa situácie, pričom viaceré krajiny z tejto kategórie môžu do začiatku leta prejsť do zelenej fázy. Trend však môže byť aj opačný. Aktuálne tam experti zaradili USA či Kanadu, Egypt, Turecko alebo Tunisko. 

 

Oranžový systém bude predmetom diskusie

„Otvorenou otázkou zostáva, čo robiť s obľúbenými rezortmi, ktoré sú takmer úplne zaočkované, ako napríklad Phuket v Thajsku, či niektoré rezorty v Turecku. Myšlienka stanovenia tzv. COVID-free zón je totiž stále na stole a je pomerne zaujímavá,“ povedal Klus. 

 

Dodal, že v priebehu týždňa či dvoch sa k tejto téme vrátia, keď budú mať k dispozícii viac informácií a dát.

 

„Nateraz je táto kategória odložená, v spiacom režime. Sme však ochotní o nej diskutovať, pretože je v našom záujme, aby organizovaní dovolenkári odlietali napríklad do tureckých rezortov zo Slovenska, a nie z Viedne či Budapešti. V tejto súvislosti oslovíme aj naše ambasády v zahraničí, aby nám pomohli s preverením epidemiologickej „dôveryhodnosti“ daných rezortov v obľúbených destináciách mimo EÚ,“ priblížil štátny tajomník. 

 

Mapu budú prehodnocovať každý týždeň

„Táto predbežná mapa, za ktorú ďakujeme kolegom z MZ SR, sa bude prehodnocovať každý týždeň. A to najmä z hľadiska výskytu nebezpečných variantov koronavírusu v Európe a vo svete,“ objasnil Klus. 

 

O prípadných zmenách bude rezort diplomacie informovať aj zahraničných partnerov, aby prípadne Slovensko recipročne preradili k tzv. menej rizikovým krajinám

 

„A nakoniec to najdôležitejšie, cestovateľský semafor by po všetkých potrebných legislatívnych krokoch mal začať platiť najneskôr vo štvrtok, 27. mája 2021," uzavrel Klus.

 

Prečítajte si tiež: Sme o krok bližšie k dovolenkám v zahraničí. Klus priblížil, kedy by sme mohli vyraziť ku moru!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies