EÚ predlžuje schému štátnej pomoci pre firmy, ktoré zasiahli rastúce ceny energií

NETKY.SK • 22 November 2023, 07:30 • 2 min
EÚ predlžuje schému štátnej pomoci pre firmy, ktoré zasiahli rastúce ceny energií

BRUSEL - Schéma umožňuje 27 členským štátom EÚ poskytovať firmám rôzne formy finančnej pomoci, aby im pomohla vykompenzovať vysoké náklady na plyn a elektrinu. Dočasné opatrenie tak po novom platí až do júna 2024.

slovakia

left justify in out

Opatrenie na pomoc firmám, ktoré zasiahol prudký nárast cien energií, malo vypršať 31. decembra 2023. Komisia však v pondelok (20. novembra) rozhodla o jeho predĺžení o šesť mesiacov. Schému zaviedli mesiac po vpáde ruských vojsk na územie ich prozápadného suseda vo februári 2022. Vojna okrem iného narušila dodávky energie a spôsobila prudký nárast cien.

 

Hoci sa ceny od minulého roka stabilizovali, Európska komisia uviedla, že „trhy s energiou zostávajú zraniteľné“. „Členské štáty si môžu zachovať svoje podporné schémy na pokrytie nadchádzajúceho zimného vykurovacieho obdobia ako záchrannú sieť,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Brusel však stanovil, že dotácie sú povolené „len pokiaľ ceny energií výrazne prevyšujú predkrízové úrovne“. EÚ zvyčajne štátnu pomoc firmám prísne kontroluje, aby sa zabránilo narušeniu hospodárskej súťaže a aby sa ochránil jednotný trh bloku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv, Foto: EC AV / Xavier Lejeune (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies