Podľa výskumu až 14 000 úmrtí súviselo s dlhými čakacími dobami na pohotovostiach vo Veľkej Británii

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 14:15 • 2 min
Podľa výskumu až 14 000 úmrtí súviselo s dlhými čakacími dobami na pohotovostiach vo Veľkej Británii

LONDÝN - Odhaduje sa, že v roku 2023 došlo k približne 14 000 nadmerným úmrtiam v súvislosti s 12-hodinovým alebo dlhším čakaním v jednotkách nehody a pohotovosti (A&E) v Spojenom kráľovstve (Spojené kráľovstvo), podľa výsledkov výskumu, ktorý tu bol zverejnený v pondelok.

slovakia

left justify in out

Royal College of Emergency Medicine (RCEM) uskutočnila výskum pomocou metódy nazývanej štandardný pomer úmrtnosti, ktorá vypočítava, že na každých 72 pacientov, ktorí zažijú osem až dvanásť hodín čakania pred prijatím, pripadne jedno ďalšie úmrtie navyše.

Ukázalo sa, že viac ako 1,5 milióna pacientov čakalo v roku 2023 12 hodín alebo viac a odhaduje sa, že v priemere viac ako 268 pacientov zomrelo každý týždeň v dôsledku čakania 12 hodín alebo dlhšie.

„Hovoríme tu o pomeroch a výpočtoch, ale je dôležité mať na pamäti, že každé z týchto úmrtí sa týkalo človeka s blízkymi a rodinami, ktorí sa navždy budú pýtať „čo ak“,“ povedal Adrian Boyle, prezident RCEM.


 

Podľa plánu dodávok na obnovenie služieb urgentnej a pohotovostnej starostlivosti (UEC) si britská Národná zdravotná služba (NHS) stanovila cieľ, že 76 percent pacientov bude prijatých, prevezených alebo prepustených do štyroch hodín do marca 2024.

Výskum RCEM však zistil, že vo februári 2024 iba 56,5 percenta pacientov splnilo štvorhodinový cieľ, čo je pokles o 1,5 percentuálneho bodu v porovnaní s oznámením plánu.

"Nemôžeme pokračovať s týmito nerovnosťami v starostlivosti, oneskoreniami a úmrtiami, ktorým sa dá vyhnúť," povedal Boyle a vyzval na"značné investície a záväzok resuscitovať núdzovú starostlivosť" pre lekárov aj pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Ray Tang
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies