Nemecko pozastavuje schvaľovanie plynovodu Nord Stream 2

NETKY.SK • 22 Február 2022, 12:45 • 2 min
Nemecko pozastavuje schvaľovanie plynovodu Nord Stream 2

BERLÍN/KYJEV – Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že pozastavuje projekt plynovodu Nord Stream 2 v reakcii na situáciu v Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Scholz uviedol, že požiadal nemecký regulačný úrad o pozastavenie schvaľovacieho procesu plynovodu. „Môže to znieť technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, aby teraz nebolo možné certifikovať plynovod. Bez tejto certifikácie nemôže byť Nord Stream 2 uvedený do prevádzky,“ zdôraznil Scholz.

 

img

 

Zodpovedný odbor ministerstva hospodárstva vykoná nové hodnotenie bezpečnosti dodávok s prihliadnutím na to, „čo sa za posledné dni zmenilo“, uviedol ďalej kancelár. „V tejto fáze je teraz dôležité, okrem prvých sankcií (voči Rusku), zabrániť ďalšej eskalácii, a teda ďalšej katastrofe. Všetky naše diplomatické snahy sú zamerané práve na to.“

 

img

 

Podľa agentúry AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas utorkovej tlačovej konferencie po boku estónskeho prezidenta vyzval na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2.

 

„Rusko musí byť potrestané za to, že v pondelok uznalo dva separatistami ovládané regióny Ukrajiny. Musí ísť o okamžité sankcie, ktoré budú zahŕňať aj úplné zastavenie (projektu plynovodu) Nord Stream 2,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

 

img

 

Podľa Sky News je prípadné zahrnutie projektu Nord Stream 2 do balíka európskych sankcií voči Rusku „sporné“, pretože niektorí kľúčoví „európski hráči“ vrátane Nemecka sa vo veľkej miere spoliehajú na dodávky ruského plynu. Niektorí európski politici a experti však obviňujú Rusko z toho, že používa svoje zásoby prírodných zdrojov ako politický nástroj. Plynovod by zdvojnásobil objem zemného plynu, ktorý Rusko do Európy ročne dodáva cez už existujúci plynovod Severný prúd 1 (Nord Stream 1). Oba tieto plynovody sú však navrhnuté tak, aby sa vyhli Ukrajine.

 

img

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Britský minister zdravotníctva Sajid Javid vyvodil takýto záver!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies