EÚ poskytla na darcovskej konferencii 60 miliónov eur pre somálskych utečencov

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:34 • 2 min
EÚ poskytla na darcovskej konferencii 60 miliónov eur pre somálskych utečencov

BRUSEL - Európska únia oznámila, že poskytne 60 miliónov eur ako dodatočnú podporu pre somálskych utečencov. Informáciu dnes potvrdili šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica, ktorí sa v Bruseli zúčastňujú darcovskej konferencie pre somálskych utečencov.

slovakia

left justify in out

Mogheriniová a Mimica spresnili, že finančná podpora vo výške 60 miliónov eur pôjde na podporu somálskych utečencov v Somálsku a Keni.

 

Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ uviedla, že pokiaľ ide o otázky migrácie, európske a africké krajiny musia spolupracovať.

 

"Práve preto je dialóg významným aspektom vonkajšej politiky EÚ v oblasti migrácie. Nedávno som navštívila Niger a Etiópiu, aby som s týmito kľúčovými krajinami začala dialóg na vysokej úrovni. Dnešné podujatie kľúčových partnerov spojilo, aby spoločne diskutovali o tom, ako spojiť úsilie s cieľom zaistiť somálskym utečencom a vysídlencom lepšiu budúcnosť," povedala Mogheriniová.

 

Komisár Mimica pripomenul, že EÚ je pripravená pokračovať vo svojej dlhoročnej spolupráci s krajinami Afrického rohu, čoho dôkazom je aj 60 miliónov eur na podporu somálskych utečencov v susedných krajinách.

 

Podľa jeho slov v Somálsku nemôže bez trvalého riešenia otázky somálskych utečencov existovať skutočné budovanie štátu a zaistenie mieru a rozvoja. Utečenci predstavujú takmer 20 percent všetkého somálskeho obyvateľstva.

 

Suma 60 miliónov eur sa zameria na dve základné oblasti. Prvá časť, 50 miliónov eur, pôjde na programy udržateľnej a trvalej reintegrácie utečencov a vnútorne vysídlených osôb v Somálsku, ktoré pomôžu aj pri dobrovoľných návratov somálskych utečencov z Kene, Jemenu a Európy. Druhá čiastka, v hodnote 10 miliónov eur, je určená pre oblasť severnej Kene, a má poskytnúť lepšie príležitosti pre somálskych utečencov, ktorých návrat do domovskej krajiny zatiaľ nie je možný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies