EÚ posilnila obchod s touto krajinou o vyše 50 %, a to len za posledných 10 rokov

NETKY.SK • 2 Júl 2021, 07:18 • 2 min
EÚ posilnila obchod s touto krajinou o vyše 50 %, a to len za posledných 10 rokov

Obchod s tovarmi medzi Európskou úniou (EÚ) a Južnou Kóreou vzrástol od roku 2010 do 2020 o 46 %. Zvýšil sa tak takmer dvojnásobne silnejším tempom ako obchod medzi EÚ a krajinami, ktoré s EÚ nemajú uzavretú obchodnú dohodu.

slovakia

left justify in out

Túto skutočnosť uviedla vo štvrtok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK) pri príležitosti 10. výročia uzatvorenia obchodnej dohody medzi EÚ a Kórejskou republikou.

 

img


Rast dvojstranného obchodu s tovarmi a zvýšenie investícií malo za následok zvýšený dopyt po špecializovaných cezhraničných službách. Obchod so službami do roku 2019 v porovnaní s rokom 2010 stúpol až o 86 % a dostal sa na úroveň 20 miliárd eur, uviedla EK.

 

"Každá miliarda eur v oblasti vývozu podporuje 13-tisíc pracovných miest v EÚ. Dohoda zároveň jasne ukazuje, že EÚ reálne koná aj v oblasti presadzovania základných pracovných práv, keďže dohoda úspešne prispela k tomu, že Kórejská republika ratifikovala kľúčové medzinárodné dohovory o práci," vyjadril sa výkonný podpredseda EK a eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis.

 

img


je naďalej najväčším zdrojom priamych zahraničných investícií v Kórejskej republike, pričom ich výška predstavuje 37 % celkového objemu priamych zahraničných investícií v krajine.

 

Investície EÚ v Kórejskej republike vzrástli od roku 2010 o 39 % a v roku 2019 dosiahli úroveň 44 miliárd eur. Na druhej strane investície Kórejskej republiky v EÚ vzrástli v rovnakom období o 151 % a v roku 2019 dosiahli objem 29 miliárd eur.

 

img


Najväčším investorom v Kórejskej republike bolo Holandsko, ktorého podiel predstavoval 33 % celkového objemu priamych zahraničných investícií EÚ, za ním nasledovali Nemecko (23 %), Francúzsko (9 %) a Maďarsko (8 %).

 

Holandsko bolo zároveň aj hlavnou destináciou priamych zahraničných investícií Kórejskej republiky smerujúcich do EÚ (23 % celkového objemu). Na druhom mieste je Nemecko (21 %), po ktorom nasledujú Maďarsko, Česká republika a Slovensko (zhodne po 10 %).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies