EÚ pomôže Macedónsku po povodniach cez mechanizmus civilnej ochrany

NETKY.SK • 9 August 2016, 09:34 • 2 min
EÚ pomôže Macedónsku po povodniach cez mechanizmus civilnej ochrany

BRUSEL - Európska komisia dnes oznámila, že sa rozhodla aktivovať takzvaný Mechanizmus civilnej ochrany EÚ (EUCP) na podporu Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko, ktoré bolo v sobotu postihnuté prívalovými povodňami.

slovakia

left justify in out

Komisia v správe pre médiá uviedla, že tento mechanizmus bol aktivovaný a prví experti z členských štátov EÚ už odišli do terénu - navštíviť v okolí hlavného mesta Skopje miesta najviac postihnuté záplavami a zosuvom pôdy.

 

Tím technických expertov bude nasadený od utorka, pričom jeho cieľom bude posúdiť škody a poskytnúť potrebné odporúčania pre národné a miestne orgány civilnej ochrany.

 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis zdôraznil, že EÚ je pripravená pomôcť Macedónsku v tejto ťažkej chvíli a dodal, že je v kontakte s orgánmi v Skopje, ako aj s ďalšími štátmi zúčastnenými na mechanizme koordinácie rýchlej reakcie.

 

Komisár dodal, že Koordinačné centrum eurokomisie pre krízové situácie (ERCC), ktoré pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany koordinuje, dnes do Macedónska vyslalo odborníka na humanitárne záležitosti a v utorok do Skopje odcestuje tím civilnej ochrany.

 

Stylianidis spresnil, že exekutíva EÚ vyzýva členské štáty na čo najrýchlejšie zasielanie ponúk, pričom EK je tiež pripravená, na základe žiadosti postihnutej strany, poskytnúť urgentnú humanitárnu pomoc.

 

Komisia okrem nasadenia odborníkov poskytne aj satelitné snímky z vesmírneho programu Copernicus, ktoré prinesú aktuálne údaje užitočné pre záchranárov pôsobiacich v postihnutých oblastiach.

 

Prívalové dažde a následné povodne, ktoré 6. augusta postihli Macedónsko, zapríčinili 22 obetí na životoch a mnoho zranených. Vodný živel zničil mnohé domy, poškodil kľúčovú infraštruktúru a vyžiadal si evakuáciu viac ako tisíc ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies