Vláda schválila zmenu kolúznej väzby tak, ako ho navrhla ministerka spravodlivosti

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 13:01 • 2 min
Vláda schválila zmenu kolúznej väzby tak, ako ho navrhla ministerka spravodlivosti

BRATISLAVA - Kabinet na dnešnom rokovaní vlády odobril zmenu podmienok aj lehoty kolúznej väzby. Novelu Trestného poriadku predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

slovakia

left justify in out

Rezort spravodlivosti navrhuje zavedenie päťmesačnej lehoty kolúznej väzby, teda väzby pre hrozbu ovplyvňovania svedkov zo strany obvineného. 

 

Cieľom návrhu je podľa ministerstva okrem úpravy lehoty kolúznej väzby aj výslovne v zákone ustanoviť vyšší štandard náležitostí pre návrh na vzatie obvineného do väzby a rozhodnutia súdu o väzbe.

 

Kolúzna väzba sa môže predĺžiť
Kolúzna väzba podľa novely bude môcť trvať aj dlhšie ako päť mesiacov
, ak sa zistí, že sa obvinený kolúzne správal, či už sám alebo prostredníctvom iných osôb.

 

Rovnako to platí pre prípad, keď sa vedie trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin spáchaný organizovanou skupinou, pre trestný čin spáchaný zločineckou alebo teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie. Návrh je inšpirovaný českou právnou úpravou.

 

Novela počíta s viacerými zmenami
Ďalšou zmenou je zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby
. Návrh zákona tiež objasňuje pravidlá náhrady väzby a výslovne vylučuje možnosť náhrady kolúznej väzby a opätovnej väzby z kolúznych dôvodov v záujme odstrániť pochybnosti právneho výkladu doterajšej úpravy.

Súčasne zmena Trestného poriadku explicitne stanovuje podmienky návrhu na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenia rozhodnutia súdu o väzbe.

 

V prípade kolúznej väzby musí návrh na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenie rozhodnutia súdu o väzbe obsahovať aj uvedenie konkrétnych skutočností, ktoré zakladajú dôvodnú obavu z kolúzneho správania obvineného alebo z ktorých je zrejmé, že tak obvinený už konal.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sulík: Ak Za ľudí odíde z koalície, SaS ju bude nasledovať

 

Posilní sa právo obvineného

Návrhom sa tak majú posilniť práva obvineného umiestneného v kolúznej väzbe ako aj zabezpečiť vyššia kvalita návrhov na vzatie obvineného do väzby a rozhodnutí súdov o väzbe.

 

V neposlednom rade návrh zákona zohľadňuje správu a odporúčania adresované Slovenskej republike Výborom Rady Európy na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT).

Do novely ministerstvo spravodlivosti doplnilo lehotu piatich pracovných dní v prípravnom konaní pre prokurátora na predloženie žiadosti obvineného o prepustenie na slobodu, ktorej nevyhovel aj so svojím stanoviskom a s návrhom na rozhodnutie sudcovi pre prípravné konanie.

 

Uvedenou zmenou sa spresňuje doterajšie slovné spojenie „bez meškania“.


Prečítajte si tiež: Boris Kollár a Mária Kolíková sa konečne dohodli!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies