Etiópsky priemyselný park postavený v Číne vyprodukuje za 6 mesiacov export 20 miliónov USD

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 17:09 • 2 min
Etiópsky priemyselný park postavený v Číne vyprodukuje za 6 mesiacov export 20 miliónov USD

ADDIS ABEBA - Etiópska vláda vygenerovala za šesť mesiacov príjmy z exportu približne 20 miliónov amerických dolárov z komodít vyrobených v čínskom priemyselnom parku Hawassa, ktorý bol postavený v Číne, informovali v utorok miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že priemyselný park Hawassa vygeneruje približne 44 miliónov amerických dolárov z vývozu komodít vyrábaných výrobcami v jeho priestoroch počas aktuálneho etiópskeho fiškálneho roka 2023/2024, ktorý sa začal 8. júla, uviedla štátna Etiópska tlačová agentúra (ENA) citujúc Mathiwosa Ashenafiho, generálneho riaditeľa parku.













Priemyselný park, ktorý sa nachádza v meste Hawassa na juhu Etiópie, asi 275 km južne od hlavného mesta Addis Abeba, je považovaný za hlavnú destináciu pre zahraničných výrobcov vo východoafrickej krajine, ktorí sa venujú najmä textilným, odevným a odevným výrobkom.

Podľa manažéra sa počas aktuálneho fiškálneho roka vynaložili rôzne snahy s cieľom prilákať medzinárodné spoločnosti vyrábajúce textil a odevy. Pripomenul, že v rámci pokračujúceho úsilia podpísalo zmluvy o prevádzke v areáli priemyselného parku približne 22 spoločností, z ktorých 19 už začalo svoju činnosť.

Ashenafi medzitým zdôraznil úlohu priemyselného parku pri preklenutí technologických a kvalifikačných rozdielov, ktorých svedkom je etiópska výrobná krajina. Povedal, že park umožnil viac ako 25 000 etiópskej mládeži ťažiť z veľmi potrebných zručností a prenosu vedomostí od svetových textilných a odevných spoločností.

Priemyselný park Hawassa, postavený čínskym stavebným gigantom China Civil Engineering Construction Corporation a slávnostne otvorený v júli 2016, považuje etiópska vláda za vzor pre výstavbu ďalších priemyselných zón po celej krajine.

Etiópia, druhá najľudnatejšia krajina Afriky, dúfa, že rozsiahly rozvoj priemyselných parkov v celej krajine povedie k jej tlaku na to, aby sa v blízkej budúcnosti stala výrobným centrom v Afrike a ekonomikou s nižším stredným príjmom.

Podľa nedávnych údajov Etiópskej korporácie pre rozvoj priemyselných parkov je v súčasnosti viac ako 130 miestnych a zahraničných investorov zapojených do rôznych sektorov v 12 priemyselných parkoch a jednej zóne voľného obchodu po celej krajine. Tieto priemyselné parky tiež vytvorili trvalé a dočasné pracovné príležitosti pre viac ako 100 000 Etiópčanov, najmä pre rastúcu mládež v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Michael Tewelde
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies