Estónsko prisľúbilo, že jeho solidarita v eurozóne bude bezhraničná

NETKY.SK • 18 Október 2010, 12:03 • 2 min
Estónsko prisľúbilo, že jeho solidarita v eurozóne bude bezhraničná

Estónsko prisľúbilo, že jeho solidarita v eurozóne bude bezhraničná

slovakia

left justify in out

Estónsko, od prvého januára 2011 ďalší (17.) člen eurozóny, prisľúbilo, že ak sa vyskytne v spoločenstve nové Grécko a bude o poskytnutie pomoci požiadané, bude si počínať bezhranične solidárne. Pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt to povedal premiér Andrus Ansip.
      Denník pripomína, že Slovensko, ktoré sa stalo členom eurozóny v roku 2009, odmietlo tento rok v lete účasť na záchrannom balíku 110 miliárd eur pre Grécko.
      Estónsko je najmenšou z troch pobaltských republík. Má 1,3 milióna obyvateľov. Vďaka prísnej úspornej politike tvorí estónsky štátny dlh len 7 % hrubého domáceho produktu. V EÚ je to najnižšie zadlžený štát.
      Estónsko prežilo bez rastu dlhu aj ťažké roky 2008 a 2009. Počas nich klesol výkon jeho ekonomiky o 18 %. Finančná a hospodárska kríza sa prejavila v tejto pobaltskej republike tým najtvrdším spôsobom.
      Ansip denníku povedal, že zavedenie eura je základným predpokladom, aby Estónsko získalo dôveru investorov z Fínska a Švédska, od ktorých jeho ekonomika silno závisí.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies