Názor analytika Onderča: „Musíme odsúdiť Rusko, pomôcť Ukrajine a zamedziť sporu Rusko - NATO."

NETKY.SK • 24 Február 2022, 12:32 • 2 min
Názor analytika Onderča: „Musíme odsúdiť Rusko, pomôcť Ukrajine a zamedziť sporu Rusko - NATO."

ROTTERDAM/ BRATISLAVA - Európa stojí v súčasnosti pred troma výzvami – je nevyhnutné odsúdiť Rusko a sankciami potvrdiť, že jeho kroky skutočne odmietame a snažiť sa čo najviac pomôcť Ukrajine a Ukrajincom. Taktiež je dôležité sa kolektívne ako NATO čo najviac snažiť, aby sa ruský útok na Ukrajinu neúmyselnou eskaláciou či chybou v komunikácii nezmenil na konflikt medzi Ruskom a NATO.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to vo štvrtok uviedol odborník na zahraničnú politiku a medzinárodnú bezpečnosť z Erazmovej Univerzity v Rotterdame Michal Onderčo. Reagoval tak na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území. Na to, aby nevznikol konflikt medzi Ruskom a NATO sú podľa analytika potrebné chladné hlavy na oboch stranách.

 

img

 

„Z dlhodobého hľadiska by malo dôjsť k serióznemu zamysleniu sa nad tým, čo budeme robiť s našou obranou, s našou ekonomikou a ako sa z tejto situácie dostaneme von. Pretože s Putinom budeme musieť rokovať; a bude sa nám s ním rokovať lepšie, keď nebudeme závislí na jeho plyne," zdôraznil Onderčo.

 

Zároveň pripomenul výrok fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa zo štvrtkového rána. Fínsky predstaviteľ uviedol, že „Putin sňal svoju masku a ukázal chladnú tvár vojny“. Onderčo s výrokom súhlasí a zároveň dodáva, že to, čo vidíme dnes na Ukrajine, je presne to, o čom nám mnohí odborníci dlhé roky hovorili, že je nemožné.

 

V našom postmodernom európskom svete, v ktorom sme aj my na Slovensku chceli veriť, že jediná vojna ktorú uvidíme, bude buď v ďalekých nehostinných krajinách, alebo na stránkach sociálnych sietí, si musíme zvykať na nové časy. Z Prešova, odkiaľ som, je vzdušnou čiarou Ivano-Frankovsk, kde dnes dopadli ruské rakety, bližšie než Bratislava," uzavrel.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Rusko útočí na Ukrajinu! Ukrajina hlási obete a prerušenie diplomatických stykov s Ruskom

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona