ESĽP potvrdil francúzsky zákaz nosenia moslimskej šatky pracovníčkou nemocnice

NETKY.SK • 26 November 2015, 14:22 • 2 min
ESĽP potvrdil francúzsky zákaz nosenia moslimskej šatky pracovníčkou nemocnice

PARÍŽ - Sudcovia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) dnes jednohlasne potvrdili, že rozhodnutie Francúzska z roku 2000 neobnoviť pracovnú zmluvu sociálnej pracovníčke v nemocnici, ktorá sa odmietla vzdať nosenia moslimskej šatky, neporušilo jej ľudské práva.

slovakia

left justify in out

Christiane Ebrahimianová pracovala na psychiatrickom oddelení verejnej nemocnice v meste Nanterre. A dozvedela sa, že príde o prácu, pretože sa pacienti ponosovali, že si odmieta dať dolu z hlavy moslimskú šatku.

 

Francúzska sekulárna ústava zakazuje zamestnancom verejnej správy dávať pri výkone práce akýmkoľvek spôsobom najavo svoje náboženské presvedčenie. Tento zákaz sa odvtedy rozšíril aj na školopovinné deti a dokonca aj rodičov, ak sprevádzajú triedu na školskej akcii, pripomenula tlačová agentúra AP. Zákaz moslimskej šatky, ktorý bol vo Francúzsku oficiálne uzákonený v roku 2004, zakazuje nosiť "viditeľné" náboženské symboly. Jeho prijatím vznikla vo Francúzsku roztržka s tamojšou moslimskou komunitou, ktorá je najväčšia v Európe, informovala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies