Erdoganove sebavedomie rastie, o vstup do EÚ už záujem nemá, teraz podrazil Putina

NETKY.SK • 10 Október 2017, 13:40 • 2 min
Erdoganove sebavedomie rastie, o vstup do EÚ už záujem nemá, teraz podrazil Putina

ANKARA – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa pred časom vyjadril, že o vstup do Európskej únie už nestojí, sa najnovšie začal obracať chrbtom aj svojmu ruskému spojencovi prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

slovakia

left justify in out

Erdogan sa počas včerajšieho dňa na tlačovej konferencii vyjadril, že bude jednoznačne podporovať zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Čím dal jasne najavo, že nepodporuje ruskú anexiu Krymu. V pokračovaní svojho vyhlásenia verejnosť aj politických lídrov ubezpečil, že situáciu na spornom území bude naďalej monitorovať, na záver sa poďakoval Ukrajine za riešenie vzniknutého problému a obhajobu svojich práv.

 

Niektorí tatárski občianski aktivisti totiž upozorňujú na to, že po anexii Krymu tam pravidelne dochádza k porušovaniu občianskych práv. Toto vyhlásenie prišlo v čase, keď sa Turecko snaží o zlepšenie vzťahov s Moskvou, na margo zostrelenia ruských stíhačiek tureckou armádou. Turecko sa usiluje o udržiavanie priateľských vzťahov s Ruskom aj na základe spolupráce a zriaďovania deeskalačných zón v Sýrii, kde od roku 2011 prebieha občianska vojna.

 

Rusko anektovalo Krym na jar 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktoré bolo výsledkom masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Polostrov sa stal časťou Ruskej federácie po odhlasovaní referenda, ktoré neuznala Ukrajina ani západné krajiny. Za odtrhnutie autonómnej republiky od Ukrajiny v referende hlasovalo vyše 95 percent voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies