Erdogan: Turecko nebude súhlasiť so vstupom Fínska a Švédska do NATO

NETKY.SK • 17 Máj 2022, 15:08 • 2 min
Erdogan: Turecko nebude súhlasiť so vstupom Fínska a Švédska do NATO

ANKARA – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že Ankara nebude súhlasiť so vstupom Fínska a Švédska do NATO po tom, čo obe krajiny odmietli vyhovieť žiadosti republiky o vydanie osôb podozrivých z terorizmu.

slovakia

left justify in out

„Máme informácie, že nám teroristov nedajú. Nepovieme „áno“ na vstup týchto krajín do NATO,“ povedal turecký prezident na tlačovej konferencii v Ankare po rokovaní s alžírskym prezidentom Abdelmajidom Tebbunom.

 

img

Fínsky prezident Sauli Niinistö (vpravo) a premiérka Sanna Marinová

 

Delegáciám zo Švédska a Fínska odporučil, aby sa neobťažovali cestovať do republiky s cieľom presvedčiť Ankaru, aby súhlasila s ich prijatím do NATO. „Nech sa neobťažujú prísť k nám. Nepovedali by sme áno tým, ktorí uvalili sankcie na Turecko, aby mohli vstúpiť do NATO,“ zdôraznil turecký prezident.

 

Prečítajte si tiež: Fínsky parlament hlasoval o vstupe do NATO

 

Dodal, že „Severoatlantická aliancia sa stane koncentráciou teroristov, ak bude Turecko súhlasiť s tým, aby sa k nej pripojili Fínsko a Švédsko“.  

 

„Tým, ktorí uvalili sankcie na Turecko, nedáme kladnú odpoveď na žiadosť o vstup do NATO, do bezpečnostnej organizácie. Pretože potom NATO prestane byť bezpečnostnou organizáciou a stane sa miestom, kde sa sústreďujú teroristi,“ je presvedčený Erdogan.    

 

img

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

 

Helsinki a Štokholm sa v roku 2019 rozhodli zaviesť obmedzenia na vývoz produktov obranného priemyslu do Turecka v súvislosti s tureckými cezhraničnými operáciami v Sýrii.

 

Turecký televízny kanál TRT v pondelok informoval, že Fínsko a Švédsko, ktorých vstup do NATO v tomto štádiu Turecko nepodporuje, odmietli vyhovieť žiadosti Ankary o vydanie 33 osôb podozrivých z účasti na aktivitách skupín uznaných v republike za teroristické. Turecké úrady požiadali o vydanie teroristov zo strany PKK (kurdských pracujúcich) a FETO (fethullahistická teroristická organizácia). 

 

img

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová

 

Erdogan 13. mája povedal, že zatiaľ nepovažuje za pozitívum možnosť vstupu Fínska a Švédska do NATO, ktoré sa podľa neho stali penziónom pre teroristické organizácie, najmä pre členov PKK. Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu nasledujúci deň obvinil obe krajiny z otvorenej podpory PKK, pričom poznamenal, že väčšina Turkov je proti prijatiu týchto štátov do NATO.

 

Možno vás zaujme: Putin konečne reagoval na vstup Fínska a Švédska do NATO!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies