Erdogan spustil kampaň na podporu referenda o ústavnej reforme

NETKY.SK • 18 Február 2017, 07:34 • 2 min
Erdogan spustil kampaň na podporu referenda o ústavnej reforme

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes oznámil, že už desaťročia podporuje vznik prezidentského systému vlády v krajine nie kvôli svojim vlastným záujmom, ale pre blaho tureckého ľudu. Vyhlásil to pri príležitosti spustenia kampane na podporu referenda o ústavnej reforme, ktoré sa v Turecku bude konať 16. apríla, a ktoré okrem iného zahŕňa aj prechod k prezidentskému systému.

slovakia

left justify in out

"Nie som taký nemorálny človek, že by som chcel tento (prezidentský) systém len kvôli sebe, a nemám dostatok energie na to, aby som toľko bojoval len kvôli sebe," povedal Erdogan.

 

Najvyšší volebný orgán v Turecku vo štvrtok otvoril kampaň za aprílové referendum. To znamená, že politické strany môžu oficiálne začať so svojimi kampaňami za alebo proti navrhovaným zmenám v ústave. Občania v referende budú hlasovať či súhlasia alebo nesúhlasia so zmenami 18 článkov ústavy.

 

Najsilnejšia opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) plánuje spustiť svoju kampaň proti ústavným zmenám v pondelok. Okrem silnej kampane v médiách má v úmysle zorganizovať zhromaždenia vo veľkých mestách, ako je Istanbul, Ankara a Izmir.

 

Novelu ústavy, ktorú už odhlasoval turecký parlament a podpísal i prezident, predložila vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP). Argumentuje, že silný prezidentský úrad je potrebný na posilnenie a stabilizovanie Turecka v čase, keď čelí rôznym hrozbám terorizmu.

 

Na základe novely bude mať prezident právomoc vymenovať ministrov a ďalších vládnych činiteľov, ako aj polovicu členov najvyššieho súdu, takisto rozpustiť parlament, vyhlásiť výnimočný stav či vydávať dekréty.

 

Kritici považujú zmeny za snahu legislatívne ukotviť rozsiahle právomoci v rukách prezidenta Erdogana.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Mirka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies