Od pondelka pribudnú okresy v I. stupni varovania! Pozrite si, aké opatrenia budú platiť v tom vašom

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 10:32 • 2 min
Od pondelka pribudnú okresy v I. stupni varovania! Pozrite si, aké opatrenia budú platiť v tom vašom

BRATISLAVA - Rozdelenie okresov podľa epidemickej situácie sa od budúceho týždňa opäť zmení. Nová mapa podľa aktuálnej rizikovosti vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19 bude platná od pondelka (12. apríla).

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 7. apríla 11:24

Situácia na Slovensku sa mierne zlepšuje vďaka dodržiavaniu opatrení zo strany verejnosti. Podľa COVID automatu od pondelka (12. apríla) ubudne najmä čiernych okresov.

 

Zo súčasných desiatich, ktoré sa nachádzajú v IV. stupeni varovania, sa od budúceho týždňa zníži ich počet na dva. Najprísnejšie pravidlá tak budú platiť v okrese Poprad a Kysucké Nové Mesto. Slovensko ako celok aj naďalej zostáva zahalené do čiernej farby.  

 

Do tretieho stupňa varovania, teda do bordovej farby, sa od pondelka zaradí 36 okresov. V druhom stupni, teda v červenej farbe, bude 39 okresov. Návrh v stredu odobrila vláda.

 

img

 

Čierne okresy
Čiernu farbu v rámci COVID automatu budú mať od pondelka okresy Kysucké Nové Mesto a Poprad. 

 

V čiernych okresoch budú platiť najprísnejšie opatrenia. Ľudia na ceste do práce sa budú musieť aj naďalej preukazovať negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu. Ten však nesmie byť starší ako 7 dní. Táto podmienka platí rovnako aj pri návšteve prírody v rámci svojho okresu. Aj naďalej platí, že vo všetkých interiéroch či prostriedkoch hromadnej dopravy platí povinnosť nosiť respirátor. V prírode postačí aj jednorázové či látkové rúško. 

 

Bordové okresy

V treťom stupni varovania, teda bordovej farbe, bude 36 okresov Slovenska. Zaradia sa sem okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levoča, Lučenec, Martin, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen. Pre ďalších 39 okresov bude platiť druhý stupeň varovania. Do prvého stupňa sa zaradia okresy Nové Zámky a Zlaté Moravce.

 

Pre okresy v II. stupni varovania platí povinný test nie starší ako 7 dní na cestu do práce. Pri prechádzkach či športovaní v prírode v rámci svojho okresu sa test nevyžaduje.

 

Červené okresy

Do druhého stupňa varovania sa od pondelka zaradí 39 okresov. Budú sem patriť okresy: Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - IV, Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice - okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Nitra, Piešťany, Prievidza, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš a Žarnovica. 

 

V červených okresoch platia o niečo miernejšie opatrenie. Na cestu do práce postačuje výsledok negatívne ag alebo PCR testu, ktorý nie je starší ako 14 dní. Podobne ako je to v bordových a červených okresoch sa v prírode môžu ľudia pohybovať aj bez neho. 

 

Ružová farba

Od budúceho týždňa pripudnú okresy aj v I. stupni varovania, ktoré sú vyznačené ružovou farbou. Zaradia sa sem dva okresy Nové Zámky a Zlaté Moravce.

 

V ružových okresoch sa môžu ľudia pohybovať v prírode bez testu. Na ceste do práce postačuje negatívny test, ktorý nie je starší ako 21 dní

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred rokovaním vlády informoval, že vo štvrtok zasadne konzílium odborníkov. Rozhodovať bude o ďalšej testovacej stratégii aj o kontrolovanom uvoľňovaní opatrení.

 

Pandémia je na ústupe

Situácia sa podľa ministra zlepšuje, no stále „nemáme vyhrané“. Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík upozornil, že ventilovaní pacienti sú naďalej najkritickejšou časťou v zdravotnom systéme.

 

Budúci týždeň bude platiť na Slovensku naďalej čierna fáza, ak však bude pokračovať pozitívny trend, od 19. apríla je možný prechod do bordovej farby. Opatrenia by sa tak mohli zmierniť.

 

Súvisiaci článok: Vo štvrtok zasadne konzílium! Rozhodovať bude aj o uvoľňovaní opatrení



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies