AKTUALIZOVANÉ: V Tatrách zastreli medvedicu s mláďaťom! Ďalšie tri utiekli od strachu do lesa, čaká ich rovnaký osud

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 12:21 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: V Tatrách zastreli medvedicu s mláďaťom! Ďalšie tri utiekli od strachu do lesa, čaká ich rovnaký osud

TATRY – Z nedele na pondelok štátni ochranári zastrelili medvedicu aj s jej mláďaťom. Ďalšie tri mláďatá sa zľakli a ušli do lesa.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 3. mája 13:16

Informovali o tom Štátne lesy TANAPu v príspevku na sociálnej sieti Facebook. „Dnes v nočných hodinách usmrtili štátni ochranári na parkovacej ploche pri rampe na Sliezsky dom dvoch medveďov. Išlo o samicu a jedno jej mláďa. Ďalšie dve medvieďatá ušli do lesa,“ napísali v statuse.

 

Medvede stratili plachosť

Ako uvádza portál Aktuality.sk, ktorý oslovil Správu Tatranského národného parku, riaditeľ Pavol Majko uviedol, že medvedicu s mláďaťom najprv uspali a až následne utratili. Tvrdí, že zvieratá neumierali v bolestiach. Zásah bol vykonaný profesionálne v prítomnosti zverolekára.

 

Riaditeľ Tatrancov povedal, že medvedicu s jej mláďatami sledovali niekoľko mesiacov. Dodal, že sa pravidelne zdržiavala v okolí Smokovca a vyžierala odpadky zo smetných košov. Minulý rok sa dokonca dostala do cukrárenskej výroby, kde spôsobila značné škody, obhajoval jej usmrtenie Majko.  

 

 

Žijú ako bezdomovci

Ako ďalej doplnil, je to vizitka nezodpovedných návštevníkov, ktorí po sebe zanechávajú odpad a tiež majiteľov, ktorí nezabezpečujú svoje smetné koše pri domoch, na sídliskách či hoteloch.

 

„Žiaľ, kontajnery tam sú nezabezpečené a plné zvyškov jedla. Medvedica dostala sedatívum priamo na kontajneri, z ktorého aj s mláďatami vyberala, ako takí bezdomovci, odpadky," povedal Majko pre Aktuality.sk.

 

Sedatívum stihli streliť aj jednému mláďaťu. Ďalšie tri utiekli zo strachu do lesa. Šéf tatranského parku si myslí, že ich šance na prežitie sa blížia k nule. Existuje totiž veľký predpoklad, že sa čoskoro na sídlisko vrátia, aby sa nažrali.

 

Nežiadúce prikrmovanie a strata plachosti

Štátna ochrana prírody roky varuje všetkých poľovníkov pred nevhodným prikrmovaním, ktoré láka divú zver bližšie k obciam. Rovnako upozorňuje starostov a občanov podhorských a horských obcí pred zlým nakladaním s odpadmi.

 

Jedno aj druhé spôsobuje nežiadúcu zmenu chovania divokých zvierat (synantropnosť). Dochádza u nich ku strate plachosti a ku zmene spôsobu ich obživy, ktoré sú nevratné.

 

Synantropné jedince sa už nevedia vrátiť k pôvodnému spôsobu života a držia sa v blízkosti ľudských sídel. V prípade medveďa tak vzniká riziko kolízií tejto šelmy s človekom.

 

Opatrenia zlyhávajú

Štátna ochrana prírody ďalej konštatuje, že aj napriek varovaniam a dotáciám z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré smerovali do horských obcí na zabezpečenie ich odpadových stojísk, v mnohých horských obciach si so svojimi odpadmi nevedia poradiť.

 

V stanovisku sa tiež uvádza, že už po incidente z vybrakovanej výrobne cukroviniek sa medvedicu aj s mláďatami snažili zahnať do lesa. Na jar tohto roku sa však vrátila. 

 

Štátni ochranári pracovali aj s možnosťou umiestniť medvede do odchovného zariadenia. Ale pozorovaním medvedej rodiny to odborníci vyhodnotili ako nevhodné riešenie, keďže medvede už prekročili vek, kedy by bola nádej na odvyknutie od synantropného spôsobu chovania vo voľnej prírode. 

„Chránime priestor divočiny a v nej aj veľké šelmy. Ale v situácii, ak sa z niektorých šeliem stanú synantropné zvieratá a ohrozujú ľudí na území obcí, niet inej cesty, ako problémové zviera odchytiť, uspať a eutanazovať. Zásahový tím MEDVEĎ preukázal svoju akcieschopnosť,“ podčiarkol minister životného prostredia Ján Budaj.

 

Zároveň apeluje na ľudí, miestnych podnikateľov a samosprávu, aby sa správali zodpovedne pri zabezpečovaní odpadu. "Ak si nechceme zničiť bohatstvo autentickej prírody, ktoré sme zdedili po svojich predkoch, chovajme sa voči nej s rešpektom a úctou. Problémy nikdy nespôsobujú medvede, ale neporiadni ľudia, ktorí ich doslova lákajú na prah svojich domovov alebo reštaurácií,“ zhodnotil Budaj. 

 

Ľudská nezodpovednosť

Mnohé stojiská odpadov vo Vysokých Tatrách sú v žalostnom stave a to aj napriek tomu, že v minulosti rezort životného prostredia financoval ich zabezpečenie miliónovými dotáciami a státisíce dal aj Úrad vlády SR. Zabezpečiť komunálny odpad pred medveďom hnedým je pritom povinnosť, ktorá vyplýva obciam zo zákona o odpadoch.

Minister upozorňuje horské a podhorské obce, že Slovenská inšpekcia životného zefektívnila kontroly kontajnerových stojísk s komunálnym odpadom.

 

Zatiaľ čo v roku 2019 vykonala 151 kontrol, v minulom roku to bolo už 360 kontrol. Z toho v 284 prípadoch zistila porušenie platnej legislatívy a momentálne vo viacerých prípadoch prebieha správne konanie o uložení pokút, alebo kontrola plnenia nariadených nápravných opatrení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies