Erdogan: Namiesto kritiky Turecka by mala EÚ bojovať s rasizmom

NETKY.SK • 27 December 2014, 09:46 • 2 min
Erdogan: Namiesto kritiky Turecka by mala EÚ bojovať s rasizmom

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil v piatok Európsku úniu za kritizovanie základných slobôd vrátane slobody tlače v Turecku a vyhlásil, že únia by mala radšej riešiť rastúcu islamofóbiu v jej krajinách.

slovakia

left justify in out

EÚ naposledy kritizovala vydanie zatykača na moslimského učenca žijúceho v USA Fethullaha Gülena, ktorého Erdogan dlhodobo obviňuje zo snahy zvrhnúť jeho vládu. Úrady následne prehľadali kancelárie médií, ktoré sú blízke Gülenovi. Takéto konanie je podľa Bruselu v rozpore s hodnotami EÚ, do ktorej sa Turecko snaží vstúpiť. "Nie sme krajina, na ktorú môže EÚ ukázať prstom a vynadať jej. Namiesto kritiky by mala Európa nájsť riešenie na zastavenie rastúceho rasizmu a islamofóbie," vyhlásil Erdogan.

 

Erdogan tiež zopakoval, že po budúcoročných parlamentných voľbách sa zasadí za prijatie novej ústavy. V nej by chcel posilniť právomoci hlavy štátu, čo jeho oponenti kritizujú ako pokus ešte viac si upevniť moc v krajine. V prípade, že v júnových parlamentných voľbách získa jeho Strana spravodlivosti a rozvoja dvojtretinovú väčšinu, bude môcť ústavné zmeny prijať aj bez opozície. 
Erdogan nedávno povedal, že razie v médiách napojených na duchovného Gülena boli súčasťou nevyhnutnej odpovede na "špinavé operácie" politických nepriateľov. Počas razií zadržali 24 ľudí vrátane novinárov, producentov, scenáristov a bývalých policajných šéfov. Erdogan povedal, že zásahy boli súčasťou snáh o vykorenenie protidemokratických síl v krajine a budú naďalej pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies