Erasmus+: EÚ podporí modernizáciu vysokoškolského vzdelávania vo svete

NETKY.SK • 3 August 2023, 16:18 • 2 min
Erasmus+: EÚ podporí modernizáciu vysokoškolského vzdelávania vo svete

BRUSEL - Európska komisia (EK) v štvrtok vybrala 159 projektov, ktoré sa budú financovať zo zložky programu Erasmus+ na budovanie kapacít v oblasti vysokoškolského vzdelávania.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že projekty zodpovedajú celkovému cieľu podporiť medzinárodnú spoluprácu v oblasti vysokoškolského vzdelávania, zlepšiť vzdelávacie systémy a posilniť rast a prosperitu v celosvetovom meradle.

Z rozpočtu na rok 2023 vo výške 115,3 milióna eur sa podporí napríklad profesionalizácia výučby matematiky v strednej Afrike, vysokoškolské štúdium práva zameraného na rovnosť a zraniteľné skupiny v Latinskej Amerike, učebné osnovy pre udržateľné hospodárstvo v južnom Stredomorí a kurzy o transformácii v zdravotníckom vzdelávaní v juhovýchodnej Ázii

EÚ tento rok vyčlenila aj dodatočných päť miliónov eur pre Ukrajinu s cieľom posilniť digitálne prostredie vovysokoškolskom vzdelávaní na Ukrajine. V rámci štvorročného projektu s názvom DigiUni sa vytvorí vysokovýkonná digitálna platforma pre študentov, ktorí museli utiecť z domova alebo sú vnútorne vysídlení. Vďaka tejto platforme sa zabezpečí kontinuita vzdelávania študentov zapísaných na ukrajinských vysokých školách.

Projekt koordinuje kyjevská národná univerzita Tarasa Ševčenka a zapoja sa doň inštitúcie vysokoškolského vzdelávania zo šiestich členských štátov EÚ (Belgicko, Česko, Francúzsko, Nemecko, Poľsko a Španielsko) a 15 ukrajinských partnerov.

 

Program Erasmus+ vznikol pred 36 rokmi a je jedným z najznámejších a najobľúbenejších programov EÚ. Doteraz sa doň zapojilo takmer 13 miliónov ľudí. Na roky 2021 – 2027 má rozpočet 26,2 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Polsha24.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies