EP žiada EÚ, aby prijala sankcie voči Rusom vinným za Magnitského smrť

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 08:12 • 2 min
EP žiada EÚ, aby prijala sankcie voči Rusom vinným za Magnitského smrť

BRUSEL - Európska únia by mala zakázať vydávanie víz a zmraziť všetky aktíva 32 ruským úradníkom, ktorí sú zodpovední za smrť ruského právnika Sergeja Magnitského, za krytie trestného činu súdnymi orgánmi a za pretrvávajúce prenasledovanie jeho rodiny. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu večer schválili poslanci Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Sergej Magnitský, ktorý odhalil rozsiahlu korupciu ruských orgánov, zomrel podľa nezávislých vyšetrovaní vo vyšetrovacej väzbe v roku 2009 potom, ako bol vystavený neľudským podmienkam, úmyselnému zanedbávaniu a mučeniu.
      

Uznesenie EP vyzýva  Radu EÚ, aby vytvorila a pravidelne aktualizovala zoznam osôb, ktoré boli do prípadu zapletené. Týmto osobám by mal byť zakázaný vstup na územie EÚ a ich aktíva by mali byť zmrazené. Zmrazenie finančných prostriedkov by sa podľa poslancov malo vzťahovať aj na ich najbližších príbuzných.
      

Poslanci zároveň vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničné veci Catherine Ashtonovej vytkli, že otázku vytvorenia zoznamu nezaradila do programu Rady EÚ pre zahraničné záležitosti a to aj napriek požiadavke Európskeho parlamentu z októbra 2012.
      

Na rozdiel od EÚ americké ministerstvo zahraničných vecí v kauze Magnitský už uvalilo sankcie na 18. ruských občanov, ktorých mená zverejnilo a na viaceré osoby, ktorých mená neboli zverejnené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies