Environmentálni aktivisti v Británii pokryli dom premiéra Sunaka čiernou látkou

NETKY.SK • 3 August 2023, 16:44 • 2 min
Environmentálni aktivisti v Británii pokryli dom premiéra Sunaka čiernou látkou

LONDÝN — Aktivisti z organizácie Greenpeace vo štvrtok zakryli dom britského premiéra Rishiho Sunaka v grófstve Severný Yorkshire čiernou látkou. Protestovali tak proti politike v oblasti fosílnych palív, ktorú presadzuje jeho vláda.

slovakia

left justify in out

Britská vláda tento týždeň vydala stovky nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu v Severnom mori, čo vyvolalo hnev ochrancov životného prostredia. "Naliehavo potrebujeme, aby sa náš premiér stal klimatickým lídrom, nie ničiteľom klímy," povedal člen organizácie Greenpeace Philip Evans.

Dodal, že v čase, keď lesné požiare a záplavy ničia domovy a životy ľudí na celom svete, "Sunak dáva zelenú masívnemu rozširovaniu ťažby ropy a plynu".  "Zdá sa, že je veľmi šťastný, že môže udržať planétu, ak získa pár politických bodov tým, že v tejto krajine rozdeľuje podnebie. Toto je neuveriteľne cynické," povedal Evans.

 

Greenpeace na internete uverejnila videá zachytávajúce aktivistov, ktorí lezú na strechu Sunakovej vily a spúšťajú z nej čiernu látku. Dvaja ďalší držia transparent s nápisom "Rishi Sunak – príjmy z ropy alebo naša budúcnosť?" 

Agentúra AFP pripomenula, že Sunak je v súčasnosti aj so svojou rodinou na dovolenke v Kalifornii. Jeho úrad na londýnskej Downing Street 10 uviedol, že premiérova politika je potrebná na zaistenie energetickej bezpečnosti Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Times of Malta
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies