Zomrel významný bojovník proti fašizmu ocenený za odvážne činy

NETKY.SK • 10 August 2022, 9:36 • 2 min
Zomrel významný bojovník proti fašizmu ocenený za odvážne činy

RÍM – Taliansky bojovník proti fašizmu Mario Fiorentini, s najväčším počtom vyznamenaní vo svojej krajine, zomrel v utorok v rímskej nemocnici.

slovakia

left justify in out

Mal 103 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Úmrtie oznámila rímska pobočka Talianskeho národného združenia partizánov. Fiorentini sa stal počas druhej svetovej vojny legendou, pretože dokázal štyrikrát ujsť z nacistických väzení. V decembri 1943 hodil ručný granát na nacistické nákladné auto neďaleko rímskej väznice, kde boli medzi väzňami dvaja budúci talianski prezidenti – Giuseppe Saragat a Sandro Pertini.

 

      

„Zámerom evidentne bolo zaútočiť na nacistov, ale takisto dať vedieť dvom väzneným antifašistom, že odboj v Ríme je stále silný a aktívny,” napísal taliansky denník Corriere della Sera o jeho čine. Fiorentini potom napriek nemeckej paľbe unikol na bicykli. Po oslobodení Talianska v roku 1945 sa oženil so spolubojovníčkou z hnutia odporu Luciou Ottobriniovou. Zomrela v roku 2015.

 

      

Taliansko po vojne jeho odvážne činy ocenilo tromi striebornými medailami za odvahu a tromi vojnovými krížmi za zásluhy. On sám odmietol príležitosť uchádzať sa o kreslo v parlamente a namiesto toho získal akademickú hodnosť v odbore matematika. Neskôr učil na univerzitách v Taliansku, Kanade a v Spojených štátoch.

 

 

V roku 2018 napísal ako spoluautor knihu o matematike Zero One Infinity/Entertainment for the mind (Nula, jeden, nekonečno/Zábava pre myseľ), ktorá prinášala matematické kuriozity pre stredoškolákov.

 

      

Fiorentini viedol „život plný vášne, vedy, lásky k slobode. Stratili sme veľkého Taliana,” uviedol v utorok taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

 

Možno vás zaujme: Pápež bude viesť záverečný obrad na poslednej rozlúčke s kardinálom Tomkom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona