Slovák prezradil, aké bizarné jedlá už ochutnal v Číne

NETKY.SK • 27 November 2020, 16:4 • 2 min
Slovák prezradil, aké bizarné jedlá už ochutnal v Číne

Hovorí sa, že voči gustu niet dišputát. Na niektoré národy, ktoré jedia nie príliš bežné jedlá, napríklad na Francúzov, sme si už zvykli.

slovakia

left justify in out

No čím ďalej sa miesto nachádza, tým sú nám aj ich stravovacie návyky o to viacej vzdialené. Slovák žijúci v Šanghaji už v minulosti vysvetlil, že fáma o schopnosti Číňanov jesť všetko, je skôr predsudkom. No teraz sa priznal, že v najľudnatejšej krajine sveta už naozaj zjedol rôzne bizarné stravy.

 

Pavel Dvořák predstavil dokonca rebríček pochutín, ktoré mu však až tak nechutili. Milovník Číny, ktorý sa snaží propagovať čínsku kultúru, žije v Šanghaji už desať rokov. Vysvetlil, že Číňania jedia aj tiež časti hovädzieho či bravčového mäsa, ktoré sa však u nás nepredávajú.

 

 

Jedol tu dokonca aj kozie oči. „Ale nebolo to až také zlé. Vyzeralo to horšie, ako to chutilo,“ povedal s úsmevom a dôvetkom, že chuť bola podobná slepačím vajciam. Vo videu tiež prezradil, že najmä majitelia tovární sa snažia pochváliť rôznymi bizarnými jedlami, ktoré bežní obyvatelia Číny nejedia.

 

Syn známeho historika zdôraznil, že Číňania majú veľmi radi najmä rôzne morské a riečne živočíchy. „Napríklad morskí ježkovia sú výborní,“ povedal s tým, že túto pochutinu milujú aj v Japonsku. Jedia sa tu aj medúzy, ktoré Dvořákovi chutia ako želé.

 

Najdivnejšie však podľa neho vyzerajú obrovské mušle. „Dosť dlho som sa odhodlával, kým som si to objednal, lebo je to dosť drahé,“ vysvetlil s tým, že ľudia to zbožňujú. „Zistil som, že ono je to fakt celkom dobré.“

 

 

Dvořák mnohokrát jedol aj tzv. holotúrie, ktoré sú populárne aj preto, že ide o zdravé jedlo. Špecialitou sú tu však aj korytnačky s mäkkým pancierom, ktoré v Číne nazývajú koratnačia ryba. No do kategórie najviac paradoxných jedál zaraďuje aj hmyz. „Ale poznám ľudí aj Slovákov, aj Čechov, ktorí hmyz naozaj majú veľmi radi,“ zdôraznil.

 

Keď prišiel do tejto krajiny v roku 2009 tak jedol prvýkrát priadku morušovú. Na večernej recepcii si ju vychutnal, no v súčasnosti jej už nevie prísť na chuť. Dodal, že napríklad na juhu Číny ľudia milujú mravce. „Je to skôr ako dochucovadlo, než samostatné jedlo, je to veľmi kyslé,“ vysvetlil tlmočník.

 

Kým juh najľudnatejšej krajiny obľubuje hmyz, tak sever je zase závislý od malých škorpiónov. Zdôraznil, že nie sú jedovaté, ale sú aj ľudia, u ktorých môžu vyvolať alergickú reakciu. Dvořák však dodal, že chutia podobne ako čipsy, ale nikdy im, ani ďalšiemu hmyzu, príliš neholdoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona