Štát Slovenské elektrárne nekúpi: Enel sa dohodol s českým miliardárom a J&T

NETKY.SK • 22 Október 2015, 16:16 • 2 min
Štát Slovenské elektrárne nekúpi: Enel sa dohodol s českým miliardárom a J&T

RÍM - Talianska energetická spoločnosť Enel dosiahla rámcovú dohodu s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH) o predaji svojho podielu v Slovenských elektrárňach (SE). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa spoločnosti Enel, rokovania sa mali podľa neho skončiť 16. októbra.

slovakia

left justify in out

Hoci sa podarilo dosiahnuť rámcovú dohodu, účastníci rokovania sa rozhodli predĺžiť rozhovory o mesiac, aby vyriešili detaily, uviedol ďalej predstaviteľ Enelu. Talianska firma chce predávať svoj 66-percetný podiel v SE v dvoch fázach. V prvej fáze by Enel mohol predať približne 30 % akcií.


Talianska energetická skupina Enel začala exkluzívne rokovania s českým Energetickým a průmyslovým holdingom, ktorý vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, v auguste. Český holding túto správu zatiaľ nepotvrdil. "Nemôžeme potvrdiť správu niektorých médií, že bola dosiahnutá dohoda medzi EPH a Enelom o predaji podielu, ktorý talianska spoločnosť drží v Slovenských elektrárňach. Rokovania stále pokračujú. Keď dôjde k podpisu dohody, budeme verejnosť a médiá informovať," uviedol v reakcii na informácie Reuters riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

 

 

O akcie Slovenských elektrární mala pôvodne záujem aj bratislavská spoločnosť Slovnaft spoločne s maďarskou skupinou MVM Group, tá však nedávno oznámila, že zo súťaže odstupuje. Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies